Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України ініціює рішення для забезпечення суб'єктів генерації Луганщини енергоносіями без застосування регульованої спеціальної ціни на газ, також рішення має прискорити роботи з будівництва альтернативних ліній енергопостачання в регіоні.

Читайте такожНа випадок припинення транзиту: «Укртрансгаз» підготував п'ять компресорних станцій для роботи в реверсному режимі

Про це повідомляється на урядовому порталі, з посиланням на результати спеціальної урядової наради, яку ініціював прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Відео дня

«Під час наради прийнято рішення про забезпечення суб’єктів генерації енергоносіями без застосування регульованої спеціальної ціни. Відповідне рішення буде ухвалено на черговому засіданні Уряду. Одночасно НЕК «Укренерго» доручено прискорити реалізацію проекту будівництва альтернативної лінії енергозабезпечення», - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що в нараді взяли участь керівництво Міністерства енергетики та вугільної промисловості і представник президента в уряді Андрій Герус, які мали протилежні точки зору у даному питанню.

Як повідомляв УНІАН, 14 серпня представник президента в Кабінеті міністрів Андрій Герус опублікував на своїй сторінці у Facebook постанову уряду, якою Кабмін зобов'язав НАК «Нафтогаз України» продавати природний газ компанії «ДТЕК Східенерго» за ціною на 40% нижче, ніж діюча ціна на газ для населення, що має забезпечити безперебійні поставки енергоресурсів в Луганській області.

У «Нафтогазі» заявили, що таке рішення буде коштувати бюджету України до 300 млн грн щомісяця.

29 липня Луганська теплоелектростанція (Луганська обл.), що належить компанії "ДТЕК Східенерго" перейшла на використання газу через відсутність запасів вугілля через введене Росією обмеження на поставки енергоносіїв в Україну.

Раніше "Укренерго" заявляло, що планова дата завершення робіт з будівництва підстанції 550 кВ "Кремінська" в Луганській області, яка дозволить синхронізувати систему енергопоставок півночі Донбасу з енергосистемою України і вирішити проблему постачання електрики жителям Луганщини, встановлена на 31 травня 2020 року.

З серпня 2014 року Луганська ТЕС є єдиним виробником електроенергії для північної частини Луганської області.

До 25 квітня 2017 року станція працювала окремо від об'єднаної енергосистеми України через пошкоджені бойовими діями магістральні лінії електропередач. Після відновлення ліній електропередач станція була підключена до об'єднаної енергосистеми. Однак з енергосистеми України по лінії електропередач 110 кВ можна забезпечити для Луганської області тільки 60 МВт. Тобто в разі зупинки Луганської ТЕС на контрольованій території Луганської області виникне дефіцит потужності у 180-220 МВт.