Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), відмовилася знизити максимальні ціни на оптовому ринку електричної енергії, попри зниження вартості вугілля на світових ринках і зміцнення курсу гривні.

Читайте такожНКРЕКП знизила тариф постачальника електроенергії «останньої надії» на чверть

Про це у Facebook написав міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель.

Відео дня

«Члени комісії не підтримали зниження лімітів максимальних цін на ринку «на добу вперед» і внутрішньодобовому ринку (price caps), бо не бачать для цього підстав», - написав Оржель.

При цьому він зазначив, що середня ціна вугілля відповідно до біржового індексу за 9 місяців 2019 року на 30,7% менша від середньої ціни відповідних 9 місяців 2018 року, і становить 63,6 дол. за тонну, а курс долара на 13,3% менший від курсу долара по відношенню до гривні, який враховувався при формуванні прогнозної оптової ціни електроенергії на 2019 рік.

«Ігнорування НКРЕКП чинників, які могли зменшити ціну на електроенергію, впливає не лише на промисловість, а й на кінцеву вартість товарів і послуг, які виробляються (і зокрема купуються населенням) в Україні, і конкурентоспроможність українських виробників на світових ринках», - зазначив він.

Оржель наголосив, що міністерство вважає необхідним перегляд максимальних цін відповідно до ринкових умов.

«Регулятор повинен постійно моніторити ситуацію на ринку і мати розрахунки цінових параметрів, а не приводити аргументи про «необхідність підготовки до зими». За такою ціною вугілля на зовнішніх ринках і чинником зменшення курсу у учасників ринку були всі можливості закупити вугілля на осінньо-зимовий період або акумулювати необхідні для цього кошти», - зазначив міністр.

«Нагадаю, причиною такої ситуації на ринку електричної енергії є передчасний запуск нового ринку. Одним з головних наслідків є відсутність конкуренції на ринку і формування ціни вугільною генерацією на ринку на добу вперед і внутрішньодобовому ринку», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня в Україні запрацював новий ринок електроенергії відповідно до Закону «Про ринок електроенергії», який було ухвалено у квітні 2017 року.

11 липня виконувач обов’язків директора держкомпанії «Укренерго» Всеволод Ковальчук заявив, що ціна на електроенергію для промисловості в Україні за перші 10 днів роботи нового ринку виросла на 30%. У Кабміні назвали цю заяву некоректною.

20 серпня Офіс президента ініціював ряд рішень, які сприятимуть зниженню цін на електроенергію на 20%. Очікувати повноцінної реалізації даних рішень і відповідного зниження ціни на 20% дешевше слід у вересні-жовтні цього року.