Ілюстрація REUTERS

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук закликав міністра закордонних справ Естонської Республіки Урмаса Рейнсалу посилити протидію реалізації проекту «Північний потік-2», у тому числі через скоординовані дії країн-членів ЄС і НАТО.

Читайте такожЕксперти пояснили, чому Данія дозволила Росії будівництво "Північного потоку-2"

Як повідомляє прес-служба Кабміну, про це він сказав під час сьогоднішньої двосторонньої зустрічі.

Відео дня

«Важливо, щоб держави-члени ЄС пояснювали своїм громадянам негативні наслідки «Північного потоку-2» для енергетичної безпеки Європи», - цитує Гончарука прес-служба.

У відповідь міністр закордонних справ Естонії наголосив на важливості цього питання й погодився з необхідністю скоординувати дії для протидії будівництву газопроводу.

Як повідомляв УНІАН, Датське енергетичне агентство видало дозвіл на будівництво газопроводу «Північний потік-2» на континентальному шельфі на південний схід від Борнхольма (острів у Данії) протяжністю 147 км.

Проектом передбачено будівництво та роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планується побудувати поруч з уже існуючим «Північним потоком-1».

Будівництво газопроводу має завершитись до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу становитиме 1220 км, він має з'єднати російську Усть-Лугу та німецький Грайфсвальд.

Наприкінці березня – на початку квітня 2018 року компанія Nord Stream 2 (оператор проекту будівництва газопроводу «Північний потік-2») отримала дозволи на будівництво газопроводу від Німеччини та Фінляндії, а в червні - від Швеції. При цьому Данія, через територію якої газопровід також має проходити, відповідний дозвіл не надавала.

На початку травня 2018 року компанія Nord Stream 2 вже почала роботи з будівництва приймальної станції майбутнього газопроводу в околицях німецького міста Лубмін.

Україна виступає проти будівництва «Північного потоку-2».