Ілюстрація REUTERS

Новий голова Національної комісії, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, Валерій Тарасюк, виступає за вирівнювання в майбутньому тарифів на електроенергію для населення і промисловості.

Читайте такожНовий гравець з'явився на українському ринку електроенергії

Про це він повідомив в ефірі одного з українських телеканалів.

Відео дня

«У нас зарплати не будуть європейськими, якщо ми не побудуємо ринок, якщо не переможемо перехресного субсидування, і можна довести це на простому прикладі. Це самообман, що ми платимо низький тариф на електроенергію. Ми його платимо в ціні товару: ми платимо низький тариф, а за нас платить хлібозавод, закладає ціну в хліб, ми купуємо хліб за завищеною ціною, а хлібозавод ще й втрачає конкурентоспроможність - і це ланцюгова реакція», - сказав Тарасюк.

«Це як ракова пухлина для всієї економіки. Іншого шляху, ніж вирівняти ціни для населення і для промисловості в довгостроковій і навіть у середньостроковій перспективі, не існує», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, оновлений склад НКРЕП 4 листопада обрав нового голову регулятора. Ним став Валерій Тарасюк, який уже був членом комісії в 2014-2016 роках.

Раніше посаду голови НКРЕП обіймала Оксана Кривенко.

5 червня Кабінет міністрів поклав спеціальні зобов'язання з постачання електроенергії для потреб населення з 1 липня 2019 року по 31 грудня 2020 року на державні енергогенеруючі компанії «Енергоатом», «Укргідроенерго».

За підсумками трьох місяців дії в Україні нового ринку електричної енергії ціна на енергоресурс для населення залишилася незмінною - 90 коп. за 1 Квт-год при споживанні до 100 Квт-год, а понад це - 168 коп. за Квт-год. Разом з тим, енерготариф для промислових підприємств в середньому досягав рівня більше 3 грн за кіловат-годину.