Сторони обговорили питання транзиту газу відповідно до європейських правил / фото УНІАН

У четвер, 28 листопада, у Відні відбулися двосторонні газові переговори між Росією та Україною.

"Сторони обговорили російсько-українське співробітництво в газовій сфері - врегулювання взаємних претензій щодо виконання контрактів, умови транзиту російського газу в Європу від 2020 року, перспективи прямої покупки російського газу для споживачів України. Відбувся обмін пропозиціями щодо вирішення поставлених перед сторонами питань, досягнуті домовленості щодо інтенсифікації спільної роботи в двосторонньому форматі в найближчі дні", - ідеться в повідомленні Міністерства енергетики РФ.

На сайті Міністерства енергетики та захисту довкілля України зазначено, що зустрічі відбулася "у рамках підготовки до підписання договору про транспортування газу через українську газотранспортну систему. Сторони обговорили можливість підписання договору відповідно до європейських правил та домовилися активізувати роботу. Перемовини продовжуватимуться як у двосторонньому, так і у тристоронньому форматі з Європейською стороною. Підписання довгострокового договору на транспортування газу відповідно до європейського законодавства та на економічно-обґрунтованих умовах – це питання енергетичної безпеки не лише України, а й Європи. Ми, як надійний партнер, повинні забезпечити стабільність та безперебійність транспортування природного  газу на європейські ринки".

Відео дня

Читайте такожКоболєв назвав дату слухань за ще двома скаргами «Газпрому» на рішення Стокгольмського арбітражу

В повідомленні українського міністерства взагалі не згадується, що під час зустрічі обговорювали прямі постачання російського газу до України. Раніше прем'єр-міністр України Олексій Гончарук запевнив, що переговори з цієї теми з Москвою не ведуться.

У російському міністерстві зазначали, що на зустрічі були присутні міністр енергетики РФ Олександр Новак, міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель, голова правління ПАТ "Газпром" Олексій Міллер, керівники НАК "Нафтогаз України" і ТОВ "Оператор газотранспортної системи України".

Нагадаємо, наступна тристороння зустріч Росії, України та Єврокомісії щодо транзиту газу може відбутися протягом першого тижня грудня.