Гарантована ціна газу автоматично діятиме для всієї України / фото УНІАН

Українці можуть відмовитися від гарантованої урядом ціни на газ в розмірі 6600 грн з ПДВ за тис. куб. м. до 24 грудня, яка діятиме автоматично на період січень-квітень 2020 року.

Читайте такожВ "Нафтогазі" пояснили, чому газ не стає дешевшим

Про це йдеться в повідомленні Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища.

Відео дня

«Гарантована ціна автоматично діятиме для всієї України з 1 січня 2020 року і становитиме 6600 гривень за тисячу кубометрів з ПДВ. Вона була визначена на підставі котирувань на найбільшій європейській газовій біржі і є на 12% нижчою, ніж у 1 кварталі 2019 року», - йдеться в повідомленні.

У міністерстві наголосили, що уряд гарантує лише фіксовану оптову ціну від НАК «Нафтогаз України», в розмірі 6600 з ПДВ. Остаточна вартість на газ коригуватиметься залежно від ціни на транспортування і розподіл - в областях України вона різна.

Відзначається, що тариф на газ формується за оптовою ціною («Нафтогаз України»), націнкою постачальника, тарифу на розподіл і тарифу на транспортування. На все це нараховується ПДВ. Інакше кажучи, вартість газу в платіжці дорівнює гарантованій оптовій ціні від «Нафтогазу» - 5500 грн + тариф на транспортування (в кожному регіоні свій) + тариф на розподіл (в кожній області свій) + націнка постачальника (також різна) + все це нараховується ПДВ», - пояснили у відомстві.

«Ми даємо споживачеві свободу вибору між гарантованою і ринковою ціною. У всіх без винятку споживачів є вибір: залишитися в програмі або вийти з неї і відмовитися від гарантованої квартальної ціни. Ті, хто готовий ризикувати і купувати газ за щомісячною ціною, можуть відмовитися від гарантованої ціни з 1 по 24 грудня. Для цього слід звернутися до газопостачальної компанії свого регіону, яка запропонує зручний алгоритм виходу з програми для своїх клієнтів», - цитує прес-служба голову відомства Олексія Оржеля.

Після 24 грудня споживачі, які виберуть щомісячну ціну, не зможуть скористатися гарантованої ціною.

За інформацією Мінекоенерго, «Нафтогаз» прогнозує, що за відсутності транзиту з 1 січня 2020 року ціни на природний газ можуть досягнути 10 751 грн за тисячу кубометрів без урахування ПВД і тарифів на транспортування і розподіл.

Разом з тим, на думку Оржеля, тариф на транспортування газу може зрости, навіть удвічі, з урахуванням припинення транзиту російського газу через Україну з січня 2020 року. Але за рахунок фіксації гарантованої ціни кінцевий споживач майже не відчує цього.

«Чому ціна на транспортування зросте? Бо НКРЕПУ вважає тариф на транспортування в умовах, коли немає замовлених обсягів транспортування. Якби «Газпром» замовив обсяги транспортування, і ми всі витрати поділили б на обсяги, то тариф не виріс би», цитує прес- служба Оржеля.

За інформацією прес-служби, механізм гарантованої ціни розробили для виконання умов Міжнародного валютного фонду щодо лібералізації газового ринку і переходу на ринкове ціноутворення. Фіксація ціни стала можливою завдяки ринковому механізму - форвардним контрактам.

«Нафтогаз» уже законтрактував газ на перший квартал 2020 року і таким чином закріпив ціну попереднього періоду. Ринкова практика «контрактів на майбутнє», де є фіксована ціна на газ, популярна у всьому світі.

Як повідомляв УНІАН, раніше в НАК «Нафтогаз України» заявляли, що за поточних транспортних тарифів кінцева гарантована роздрібна ціна на газ у січні-квітні 2020 року для потреб населення з урахуванням ПДВ становитиме від 7,2 до 7,8 грн за 1 куб. м проти 8,5 грн за 1 куб. м у першому кварталі 2019 року.

Наприкінці листопада Кабінет міністрів України ухвалив рішення про введення гарантованої ціни на газ для населення, що дасть змогу запобігти можливому тарифному стрибку навіть у разі припинення транзиту російського газу через Україну з 1 січня 2020 року.