Ілюстрація REUTERS

У Evraz російського олігарха Романа Абрамовича виникли проблеми під час поставки вугілля до Європи через територію України, РЖД не погодила заявки на його перевезення.

Читайте такожЗеленський ввів у дію рішення РНБО щодо невідкладних заходів енергетичної безпеки

Про це повідомляє РБК з посиланням на лист директора з логістики Evraz Кирила Пікалова керівництва РЖД (Російська залізниця).

Відео дня

Компанія звернулася до заступника гендиректора РЖД Олексія Шило зі скаргою, що їй не погоджують заявки про перевезення вугілля на станцію Ужгород і далі до Словаччини та Угорщини в грудні 2019 року

Топ-менеджер Evraz попросив роз'яснити причини відмови у погодженні заявок на поставки в Європу. «Evraz зриває контракти на поставку вугільної продукції підприємствам, що знаходяться в країнах Європи, з ризиком отримання (металургійною компанією) фінансової відповідальності», — йдеться у скарзі Пікалова.

Згідно з листом Evraz, РЖД рекомендувала російським вантажовідправникам під час поставок до Європи через територію України вибирати експедитора із запропонованого списку. І Evraz при подачі заявки вказав експедиторів з цього списку, стверджує Пікалов.

Однак, за словами трьох джерел, близьких до українських експедиторів, причина відмови у погодженні заявки Evraz полягає в тому, що з 1 грудня призначений єдиний експедитор для транзиту вугілля через територію України. Ним стала компанія «Белказтранс Україна», пов'язана з білоруським бізнесменом Миколою Воробйом, і у неї поки немає договору з «Укрзалізницею».

Нагадаємо, у квітні російський уряд в рамках нових обмежень на торгівлю з Україною випустив розпорядження, згідно з яким експортувати нафту і вугілля можна тільки за дозволами Мінекономрозвитку (спеціальними квотами). Новий порядок набув чинності з 1 червня.