Юрій Вітренко: переговорів щодо купівлі газу в Росії немає / фото УНІАН

Виконавчий директор Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявляє, що контрактів і переговорів щодо купівлі газу у Росії немає.

Про це він сказав в ефірі Радіо Свобода.

На питання, чи міг би "Нафтогаз" мати якусь дочірню компанію, яка займалася б купівлею газу напряму у російського "Газпрому", Вітренко відповів: "Міг би. Але немає таких контрактів, немає таких планів, немає таких переговорів, думок. Теоретично все можливо в світі, але практичних підстав для того, щоб це обговорювати, зараз немає".

Відео дня

Читайте такожМирова угода не передбачає повернення активів "Газпрому" – "Нафтогаз"

"Можу тільки зазначити, що, з одного боку, у нас є зараз законодавчі можливості для прямих поставок з "Газпрому", і раніше були. Нічого не змінилося. Ми не купуємо газ напряму в "Газпрому" не тому, що українські політики ухвалили таке героїчне рішення не купувати газ в Росії, а тому, що Росія припинила поставки газу. І наше завдання як "Нафтогазу" і моєї команди було в тому, що в ситуації, коли ми розуміли, що росіяни припинять поставки газу, знайти альтернативні можливості забезпечити потреби українських споживачів в газі з Європи. От що ми робили", - пояснив Вітренко.

Як повідомляв УНІАН, 30 грудня 2019 року Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу до Європи терміном на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.

Документом передбачено, що "Газпром» повинен прокачати через Україну мінімальний обсяг газу в 65 млрд куб. м у перший рік і по 40 млрд куб. м - у наступні 4 роки.

Україна за п'ять років отримає від транзиту російського газу мінімум 7,2 млрд дол.