Ілюстрація REUTERS

Попри падіння споживання газу в Європейському Союзі за карантинних заходів, прийнятих для боротьби з пандемією коронавірусу, і відповідного зниження поставок ресурсу "Газпромом" на європейський ринок, доходи України від транзиту не знизяться і залишаться на рівні, який передбачений контрактом з російською компанією.

Читайте такожУкраїна та Словаччина з 1 березня запускають віртуальний реверс газу

Про це в ефірі одного з телеканалів заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

Відео дня

"У новому контракті, який був підписаний з "Газпромом", є умова Ship or pay (транспортуй або плати - УНІАН). Зараз ми бачимо, що через кризу в Європі, через менше споживання "Газпром" істотно прокачує менше, ніж минулого року. Але це не зменшує доходи "Нафтогазу" і нового незалежного оператора ГТС. Умова Ship or pay передбачає, що скільки б "Газпром" не качав, він платить ту вартість, яка була заброньована спочатку", - сказав Коболєв.

Як повідомляв УНІАН, 30 грудня 2019 року Україна та Росія підписали новий контракт на транзит газу в Європу строком на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.

Документом передбачено, що "Газпром" має прокачати через Україну мінімальний обсяг газу в 65 мільярдів кубометрів в перший рік та 40 мільярдів кубометрів - в наступні 4 роки.