Ілюстрація REUTERS

Позиція країн Східної Європи щодо будівництва російською компанією-монополістом "Газпром" газопроводу в обхід території України по дну Балтійського моря – "Північний потік-2" стала "розмитою" в результаті дій Росії, а саме - шантажу та підкупу.

Таку думку висловила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль під час круглого столу "Презентація дослідження "Північний потік-2: Аналіз законодавства і політики" в Києві.

"Ще на початку року ми бачили дуже чітку і дуже зважену позицію дев'яти країн Східної Європи щодо будівництва "Північного потоку-2". Зараз ця позиція вже є розмитою. У них немає такої єдності", - сказала Зеркаль.

Відео дня

Також вона додала, що ця позиція стала "розмитою" в результаті того, що Росія дуже успішно використовує звичайні інструменти в своїй практиці – шантаж і підкуп.

Читайте такожПорошенко і Дуду обурило рішення ЄК допустити "Газпром" до газопроводу OPAL

Як повідомляв УНІАН, на початку вересня 2015 року російський "Газпром" та компанії Shell, OMV, E. On. підписали угоду акціонерів спільної проектної компанії, яка займатиметься будівництвом газопроводу "Північний потік-2".

Раніше екс-прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зазначив, що якщо Росія і деякі західні компанії побудують "Північний потік-2", це позбавить Україну 2 мільярдів доларів прибутку, Словаччину – 0,8 мільярда доларів, Польщі – 0,4 мільярда доларів, а також позбавить ЄС реальної енергетичної незалежності.

За оцінками голови Національного нафтогазового холдингу "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, даний газопровід жодним чином не сприяє диверсифікації поставок газу в ЄС і не забезпечує Євросоюзу доступ до нових джерел газу. Також Коболєв спрогнозував, що реалізація проекту "Північний потік-2" призведе до того, що пункти входження російського газу в ЄС будуть майже повністю сконцентровані в Німеччині. Однак наявні газопроводи між північчю Німеччини та країнами Центральної та Східної Європи не мають достатньо потужностей, щоб доставити потрібні обсяги газу у східні європейські регіони.