Україна відновить імпорт російського газу / фото УНІАН

Ціна газу від російської компанії «Газпром», відповідно до зобов'язань за рішенням Стокгольмського арбітражу, є привабливою. І цього року Україна має відновити імпорт мінімальних обсягів російського газу, повідомив на прес-конференції голова Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Читайте такожУ "Нафтогазі" розповіли, якою буде ціна майбутніх поставок газу від "Газпрому"

«З цього року нам необхідно буде вибирати мінімальні обсяги... Ми в «Нафтогазі» не вважаємо це негативним аспектом. Зобов'язання «Газпрому» продавати нам 5 млрд куб. м за ціною нижчою за європейську є позитивним аспектом із точки зору як «Нафтогазу», так і споживача», - сказав Коболєв.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, наприкінці листопада 2015 року Україна відмовилася від закупівлі природного газу у «Газпрому». У 2017 році Україна збільшила імпорт газу на 26,8%, до 14,1 млрд кубометрів. Імпорт газу для вітчизняних потреб здійснюється тільки з території європейських країн.

22 грудня «Нафтогаз» отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу, яке включало в себе значення сум претензій сторін. За інформацією компанії, арбітраж задовольнив усі вимоги української сторони: знизив ціну на газ, який купувався у «Газпрому» у другому кварталі 2014 року, на 27,4% - до 352 дол. за тис. куб. м; відхилив вимоги російської сторони згідно з принципом «бери або плати» на суму 56 млрд дол.; знизив обсяг газу, який «Нафтогаз» в 2018-2019 роках буде зобов'язаний купувати у «Газпрому», з 52 до 5 млрд куб. м в рік. Також «Нафтогаз» не повинен платити за газ, який «Газпром» постачав на окупований Донбас.

Україна в особі «Нафтогазу України» судиться з російським «Газпромом» у Стокгольмському арбітражному суді за двома контрактами: на транзит російського газу в ЄС і купівлю Україною російського газу. За даними «Нафтогазу», на 29 травня 2017 року сума претензій «Нафтогазу» до «Газпрому» за контрактом на закупівлю газу становила 30,3 млрд дол., а з боку «Газпрому» до «Нафтогазу» - 47,1 млрд дол.