Київ готується до блєкауту / фото УНІАН

Малоймовірно, що вся Україна залишиться без світла і тепла, проте киянам по можливості варто подбати про альтернативу для зимівлі.

Як зазначив директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко в інтерв'ю Главреду, існують різні сценарії розвитку ситуації: базовий, песимістичний, оптимістичний, і мер Києва Віталій Кличко говорячи про можливу евакуацію населення Києва, мав на увазі критичний сценарій.

"Але наскільки він імовірний, ми зараз не можемо розкривати - нехай ворог буде в ситуації невизначеності. Ситуація складна, але контрольована - аварійні бригади працюють, намагаємося закупити обладнання, але паніку потрібно відставити", - говорить експерт.

Відео дня

За його словами, тим, у кого є дачні будинки (а таких близько 50% киян), які взимку можуть опалюватися дровами або твердим паливом, потрібно запастися паливом, перевірити обладнання теплозабезпечення тощо.

"Тобто щоб будь - яка сім'я була готова в крайньому разі сісти в машину і побути в тому будинку, скільки знадобиться - тиждень-два-три. У тих, хто не має такої можливості, ситуація дещо гірша, і їм потрібно готувати якісь резерви - домовлятися з родичами в інших містах, формувати певний бюджет для того, щоб виїхати й орендувати житло десь в більш безпечних регіонах - Закарпатті, Чернівецькій області. Тобто такі опції повинні бути, особливо у людей, що мають дітей і родичів похилого віку. Але це не означає, що цей варіант обов'язково відбудеться", - зазначив Омельченко.

Відключення світла в Києві: до чого потрібно готуватися

Перебої з електропостачанням у Києві та області почалися з 10 жовтня, після перших масованих ударів Росії по енергетичній інфраструктурі. 

Зараз у місті діють аварійні та стабілізаційні відключення. Тимчасові контрольовані обмеження всіх категорій споживачів необхідні, щоб зменшити навантаження на мережі, підтримати стійке балансування енергосистеми і уникнути повторних аварій.

Віталій Кличко не виключив сценарій, згідно з яким столиця залишиться без тепла, води і зв'язку. Щоб мінімізувати для киян наслідки постійних атак Росії на об'єкти критичної інфраструктури, в кожному районі міста підготують в середньому по 100 пунктів обігріву, які будуть працювати в разі надзвичайних ситуацій взимку. 

У ДТЕК розповіли, за яких умов може виникнути необхідність евакуації населення Києва. У компанії зазначили, що необхідність евакуації населення міста Києва може виникнути, якщо після блекаута не буде варіантів відновити енергоживлення протягом багатьох годин.

Своєю чергою українська влада розглядає всі можливі сценарії розвитку подій на тлі обстрілів РФ критичної інфраструктури в Україні та можливого блекаута.

Вас також можуть зацікавити новини: