фото УНІАН

Необхідність евакуації населення міста Києва може виникнути, якщо після блекауту не буде варіантів відновити живлення протягом багатьох годин. Про це під час інформаційного телемарафону повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

Він зазначив, що блекаут у столиці може статися лише у тому випадку, коли автоматика без попередження буде вимикати систему.

"Блекаут може статися лише у випадку, коли автоматика буде вимикати без попередження систему. Блекаут - це тоді, коли є критичне перевантаження і пропозиція не встигає за попитом, яка забезпечується шляхом передавання її від об'єктів генерації до точок споживання. Тоді, коли відбувається перевантаження, відбувається те, що й у квартирі "пробка вимикається", тобто автоматика спрацьовує і вимикає споживачів, від'єднує їх від мережі, щоб вона не перегоріла і не було можливості потім її відновити", - зазначив він.

Що стосується можливої необхідності евакуації населення Києва, то виконавчий директор ДТЕК нагадав, що це може статися за умови, якщо не буде варіантів відновити живлення протягом багатьох годин.

"Київ і область - якщо будуть нові обстріли, то виключати вимкнення автоматикою системи електропостачання не можна. Таке може трапитися, система для цього спеціально побудована і вмонтовані системи захисту. Питання не в тому - вимкнеться система чи ні, питання, скільки часу потрібно буде для того, щоб включити систему після блекауту. Якщо не спрацює автоматика і буде джерело живлення, яке надасть можливість заживити місто Київ, то це питання годин, коли система розвернеться. Якщо ж не буде живлення, а його потрібно буде надавати через відновлення підстанцій чи ліній, і це не години, то це гірша ситуація, особливо якщо температура буде за вікном мінус. Це питання опалення. Саме в цьому випадку, по-перше, не можна повернути світло, тобто, не можна включити систему через брак джерела живлення і на це потрібно багато годин, а на вулиці холодно, у цьому випадку може ставитися питання евакуації певної кількості населення", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, у своєму матеріалі The New York Times зазначило, що міська влада Києва розглядає можливість евакуації 3 мільйонів чоловік за умови блекауту у столиці. Видання посилається на слова голови Департаменту муніципальної безпеки КМДА Романа Ткачука.

Відключення світла у Києві: загроза повного блекауту

Перебої з електропостачанням у Києві та області почалися з 10 жовтня - після перших масованих ударів Росії по енергетичній інфраструктурі. 

Наразі у місті діють аварійні та стабілізаційні відключення. Тимчасові контрольовані обмеження всіх категорій споживачів необхідні, щоб зменшити навантаження на мережі, підтримати стале балансування енергосистеми та уникнути повторних аварій.

За словами колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості України Івана Плачкова, через обстріли РФ у регіоні працює лише один з чотирьох потужних трансформаторів: "Якщо не відключати той, що залишився, він буде перевантажений і може вийти з ладу. Один трансформатор працює, а треба виконувати роботу, потрібно підключати другі, а щоб їх підключити, треба зняти напругу з того, що працює, тобто відключити, тому споживачі залишаються без електроенергії".

Мер Києва Віталій Кличко не виключив сценарій, згідно з яким столиця залишиться без тепла, води і зв'язку. Щоб мінімізувати для киян наслідки постійних атак Росії на об'єкти критичної інфраструктури, у ожному районі Києва підготують в середньому по 100 пунктів обігріву, які працюватимуть у випадку надзвичайних ситуацій взимку. Ці пункти обладнають всім необхідним: теплом, освітленням, санвузлами, їдальнями, місцями для відпочинку, банками теплого одягу та теплими ковдрами.