2 січня 2022 року в Казахстані почалися масові акції протесту / фото УНІАН Володимир Гонтар

Україна законтрактувала 660 тисяч тонн вугілля з Казахстану на цей опалювальний сезон, однак Росія заблокувала його транзит.

Про це в інтерв'ю УНІАН заявив голова Експертної ради з питань розвитку газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський.

За словами експерта, Росія спростовує звинувачення в блокуванні поставок.

Відео дня

"Навряд чи ми отримаємо вугілля з Казахстану. Ситуація досить складна. Росія спростовує звинувачення в блокуванні поставок. Формальна причина і казахського уряду, що пішов у відставку, і російських залізниць зводиться до того, що зараз дуже великий попит на вугілля, тому вони не справляються з транспортуванням його в Україну. Частка енергополітики в цьому, безумовно, є. Звичайно, РФ могла б знайти можливість для транспортування казахського вугілля в нашу країну. Але вважаю, що в найближчі кілька місяців казахське вугілля ми не побачимо", - зазначив експерт.

Читайте такожПодії в Казахстані вдарять по українській енергетиці - прогноз

Уніговський також висловив думку, що ситуація в Казахстані не зможе вплинути на вартість нафти.

"Особливого впливу ситуації в Казахстані на цінову кон'юнктуру по нафті не буде. Там працюють досить потужні міжнародні компанії, і ніхто обмежувати їх в режимних чи інших умовах не стане", - зазначив експерт.

Протести в Казахстані: