Ілюстрація REUTERS

Зупинка роботи енергоблоків декількох атомних станцій в Україні призводить до того, що на ринку стає менше дешевої енергії – атомної генерації, а більше стає дорогої енергії – теплової та «зеленої».

Читайте такожДожилися: в. о. міністра енергетики Буславець пропонує майніті криптовалюту на АЕС – нардеп

Таку думку в інтерв'ю УНІАН висловив президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар, коментуючи безпрецедентне рішення уряду зупинити роботу декількох енергоблоків атомних станцій через зниження споживання електроенергії в умовах кризи, викликаної пандемією коронавірусу.

Відео дня

"Як результат, промисловий і побутовий споживач буде платити більше. Або «хтось» повинен заплатити за такий крок. В цьому випадку, держбюджет. Але в казні грошей немає. Тому вихід для влади – підняти тарифи. Спочатку для промисловості, а потім спрацює ефект доміно. Це торкнеться всіх, хто споживає електроенергію... Такі потенційні рішення починають обговорюватися, заговорили про те, що тарифи давно не переглядалися. І це відбувається в момент економічного спаду. Такі дії потягнуть за собою певні соціальні проблеми, зубожіння населення", - зазначив він.

За його словами, якщо електроенергія підвищиться в ціні для промпідприємств, про що вже говорять у верхах, то, природно, зросте вартість продукції. «А споживачем цієї продукції є населення. І це буде другий етап цьогорічної «реформи» під назвою «розвод лохів», - констатував Гончар.

Експерт додає, що в такий перехідний період потрібна дешевша електроенергія, а обраний абсолютно протилежний підхід: ринок хочуть наповнити дорогою енергією «зеленої» генерації.

Про те, що відбувається на ринку електроенергії і як це позначиться на кожному громадянину країни, читайте в інтерв'ю: "Експерт Михайло Гончар: Коли на ринку стає менше дешевої атомної енергії, більше стає дорогої – теплової та "зеленої". Далі вихід для влади – підняти тарифи. І це буде другий етап цьогорічної "реформи" під назвою "розвод лохів".

Як повідомляв УНІАН, Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), пропонує скасувати чинний тариф для населення на перші 100 кВт-год електроенергії, що дозволить збирати з ринку додатково 12 мільярдів гривень на рік, необхідні для подолання кризи неплатежів на ринку.

Раніше голова парламентського комітету з питань енергетики Андрій Герус заявляв, що Україна не повинна вирівнювати баланс в енергосистемі виключно за рахунок обмеження роботи атомних енергоблоків державної компанії НАЕК "Енергоатом", яка виробляє найдешевшу електричну енергію на ринку.

Державне підприємство "НАЕК "Енергоатом", що є оператором усіх діючих атомних електростанцій України, наприкінці квітня вимушено вивів у резерв енергоблок №3 Рівненської АЕС у зв'язку із прогнозним зростанням виробництва поновлюваної та теплової генерації. Таким чином, протягом двох наступних місяців на АЕС України у вимушеному простої будуть знаходитися 2 енергоблоки сумарною потужністю 2000 МВт.

Довідка УНІАН. В Україні ціна на електроенергію для населення не змінювалася з 2017 року і становить 90 копійок за 1 кВт-год при споживанні до 100 кВт-год, а понад цього – 1 гривня 68 копійок за кВт-год.