За який борг можуть відключити світло 2024 Україна / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Кабінет міністрів скасував мораторій на відключення населення від житлово-комунальних послуг через те, що збільшилися неплатежі. Українці винні Укренерго понад 20 млрд гривень, тому уряд ухвалив відповідне радикальне рішення. Про це також заявив директор компанії-постачальника електроенергії "Ясно" - відключення світла торкнеться багатьох жителів країни.

УНІАН з'ясував, кому загрожує відключення електроенергії.

Борг за світло, при якому вже відключають - точна цифра

Експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіпрозповів, при якій сумі боргу українцям загрожує відключення електроенергії. У своєму Facebook він написав, що позбавляти електрики будуть тих споживачів, у яких сума боргу перевищує 3000 грн, а сам борг "старше" двох місяців. Прокіп також акцентував увагу на тому, що ця норма торкнеться тільки тієї частини України, де не ведуться активні бойові дії.

Відео дня

За словами директора компанії-постачальника електроенергії Yasno Сергія Коваленка, відключення електроенергії сьогодні і зараз не передбачено - перші відключення почнуться 29 січня.

Як перевірити борг за світло і списати його

Для того щоб дізнатися борг за світло за адресою, вам необхідно звернутися в ЖЕК і надати співробітникам компанії свої дані. Альтернативний варіант - через додаток банку, яким ви користуєтеся, у вкладці "Комунальні платежі" знаходиться вся інформація про ваші борги і оплачені послуги.

Також є можливість списати борг, щоб відключення світла вас не торкнулося, проте процедура ця доступна тільки деяким:

  • громадянам, які мають заборгованість більше 3 років;
  • громадяни, яким дісталися борги попередніх власників;
  • громадянам, борг яких відповідає площі житла;
  • громадянам, які в судовому порядку визнані банкрутами.

Думати про екстрену оплату боргу або боятися того, що відключення електроенергії "постукає" до вас у двері не варто, якщо у вас:

  • троє і більше прийомних дітей;
  • дитячий будинок сімейного типу;
  • є житель квартири, здоров'я і життєдіяльність якого залежать від медичних приладів;
  • багатодітна сім'я;
  • інвалідність I або II групи;
  • є необхідність догляду за дітьми з інвалідністю або за особами, які отримали каліцтва в дитинстві.

Жителі територій, визнаних окупованими або тих, які вважаються зоною бойових дій, можуть не переживати і справно по можливості платити за світло далі, і користуватися ним спокійно. Скасування мораторію торкнеться в першу чергу "злісних неплатників" - людям, які справно по можливості платять або оформили субсидію, боятися нічого.

Вас также могут заинтересовать новости: