Заступник голови правління з питань електроенергії Асоціації постачальників енергоресурсів Василь Гончарук / фото facebook.com/iclub.energy

Учасники ринку електроенергії протестували новий вид аукціонів, який запроваджує "Українська енергетична біржа" (УЕБ) – двосторонній безперервний аукціон (стакан) з продажу електроенергії на тиждень, місяць, квартал, півроку та рік.

Заступник голови правління з питань електроенергії Асоціації постачальників енергоресурсів Василь Гончарук, зазначив серед основних переваг цього виду аукціону стандартизовану, єдину для всіх учасників, форму договорів купівлі-продажу.

Водночас, експерт зазначив, що в учасників є питання щодо контролю за виконанням зобов’язань по контрактах, укладених на біржі.

Відео дня

"Запроваджуючи новий вид аукціонів, важливо одразу продумати і передбачити механізми контролю за виконанням зобов’язань по контрактах та можливі санкції за їх невиконання", – підкреслив Василь Гончарук.

Такими механізмами, на його думку, можуть бути фінансові санкції, які застосовуються при порушенні умов контрактів; недопущення компанії, що порушила зобов’язання, до подальшої участі у торгах; створення біржі Третейського суду, виконання рішень якого обов’язкове для всіх учасників торгів.

Нагадаємо, тільки державні генеруючі компанії зобов’язані продавати свою електроенергію через електронні аукціони на організованих торгівельних майданчиках (біржах). Приватні компанії-продавці електроенергії нерідко укладають договори напряму, поза біржою, і виконання умов договорів жодним чином не контролюється. У разі порушення умов договору однією зі сторін єдиним можливим варіантом захисту для іншої сторони залишається звернення до суду.

За даними НКРЕКП, доля позабіржових двосторонніх угод за 3 квартал 2021 р. склала 33%.

Двосторонній безперервний аукціон з продажу електроенергії досі не практикувався в Україні. Головні особливості, що відрізняють його від інших видів аукціонів, окрім стандартизованого договору купівлі-продажу – необмежена кількість учасників сесії (як продавців, так і покупців), попередньо визначений графік проведення аукціонів, автоматичне формування угод шляхом співставлення заданих учасниками торгів параметрів угоди (період, обсяг, ціна та ін.).

Зауважимо, що в Україні на реформованому оптовому енергоринку були лише поодинокі випадки укладення річних двосторонніх договорів купівлі-продажу електроенергії через біржові торги.

УЕБ готується до повноцінного запуску даних аукціонів після тестування та врахування зауважень учасників ринку.