"Укренерго" з початку року отримало 18 мільярдів гривень чистого збитку / REUTERS

Через некоректної роботи ринку електроенергії фінансовий результат оператора Об'єднаної енергосистеми країни - держкомпанії "Укренерго" в січні-червні 2020 року становив 18 мільярдів гривень чистого збитку проти 1,8 мільярда гривень чистого прибутку за аналогічний період роком раніше.

Читайте також"Енергоатом" продаватіме половину електроенергії для населення за 1 копійці за кіловат - Кабмін

Про це повідомила прес-служба компанії.

Відео дня

Причина збитків "Укренерго"

Повідомляється, що "Укренерго" зобов'язана компенсувати дефіцит держкомпанії "Гарантований покупець", яка оплачує "зелений" тариф виробникам з поновлюваних джерел енергії. При цьому фактичний тарифний дохід на оплату цих зобов'язань в січні-червні цього року становить 4,6 мільярда гривень. Однак фактичні витрати на виконання зобов'язань в цей період становили 21,43 мільярда гривень. Таким чином, близько 93% в структурі збитку компанії за перше півріччя 2020 року припадає саме на виконання спецзобов'язань.

Ще 1,56 мільярда гривень збитків за звітний період пов'язані з особливістю роботи балансуючого ринку. Ця сума буде компенсована в результаті механізму врегулювання, передбаченого законодавством.

Також на фінансовий показник I півріччя 2020 року вплинув ефект ринкової переоцінки основних фондів компанії, в результаті якої вартість активів значно збільшилася. У зв'язку з цим змінилася сума амортизаційних відрахувань: якщо в тарифі "Укренерго" було закладено 362 мільйони гривень, то фактичний показник становив 1,6 мільярда гривень.

"Порівнюючи фінансовий результат компанії з аналогічним періодом 2019 року, який завершився з прибутком 1,77 мільярда гривень, варто зазначити, що за відсутності перерахованих вище факторів дохід від основної діяльності "Укренерго" в січні-червні цього року становив би 1,9 мільярда гривень прибутку. зокрема, дохід від основної діяльності за I півріччя 2020 року становив 7,84 мільярда гривень при витратах 5,91 мільярда гривень", - сказано в повідомленні.

Що цьому передувало

  • "Укренерго" в січні-червні 2020 року одержала 18,031 мільярда гривень чистого збитку проти 1,77 мільярда гривень чистого прибутку за аналогічний період роком раніше.
  • Чистий дохід "Укренерго" від реалізації продукції за звітний період виріс в 7 разів - до 25,29 мільярда гривень, а валовий збиток компанії склав 16,76 мільярда гривень проти 2,09 мільярда гривень доходу в січні-червні 2019 року.

Довідка УНІАН. Національна енергетична компанія "Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни. "Укренерго" є державним підприємством, перебуває в підпорядкуванні Міністерства фінансів України.