Українські АЗС припинили продаж "преміальних" марок палива / фото УНІАН

Низка мереж автозаправних станцій в Україні тимчасово припинили продаж "преміальних" марок бензину й дизельного палива.

В АЗС пояснили це рішення тим, що Кабмін ввів держрегулювання цін на пальне, встановивши максимальну торговельну надбавку до ціни.

У мережі АЗС "OKKO" повідомили, що через рішення Кабміну продаж "преміального" палива став збитковим.

Відео дня

"З 15 травня у зв'язку із запровадженням державного регулювання цін на пальне на АЗК ОККО тимчасово призупинено реалізацію PULLS 95 та PULLS Diesel. Це пов'язано з тим, що продаж пального цих марок за ціною, вcтановленою Кабінетом Міністрів на травень, є збитковим для мережі", - йдеться в повідомленні.

Про аналогічне рішення повідомили і в мережі АЗС WOG, й також пов'язали це рішення із введенням держрегулювання вартості палива.

"Ми змушені припинити реалізацію преміального пального 95 Mustang та ДП+ Mustang", - йдеться в повідомленні.

Обмеження не мають торкнутися бензину марки А-95 і дизельного палива стандарту Євро-5 - вони залишаться в продажу.

Як зазначає видання "Фокус", аналогічна ситуація з "преміальним" паливом склалася і на заправці мережі KLO. "За словами працівників АЗС, продаж цих видів пального призупинена на усіх АЗК мережі", - пише видання.

Також про припинення продажу "преміального" пального сьогодні оголосила мережа Socar. Там зазначили, що 15 травня скоригували ціни на основні види пального з урахуванням введених урядом обмежень.

"Компанія змушена тимчасово призупинити реалізацію преміального пального - NANO 95, Diesel Nano Extro, а також нарахування додаткових знижок для наших клієнтів до отримання додаткових роз'яснень регулятора", - йдеться в повідомленні.

Читайте такожНа ринку нафтопродуктів запроваджено "ручне управління"

Регулювання цін на паливо: що цьому передувало

  • Раніше Антимонопольний комітет України застеріг операторів ринку бензину і дизельного палива від необґрунтованого підвищення цін, враховуючи нестабільну ситуацію з імпортом світлих нафтопродуктів з Білорусі та РФ.
  • Основна причина зростання цін на АЗС - збільшення світових цін на нафту і нафтопродукти. Так, з початку квітня світові ціни на нафту зросли з 62 дол./ бар. до 69 дол./ бар., а нафтопродукти в Європі подорожчали на 7-11%.
  • 11 травня 2021 року Кабінет Міністрів України зобов'язав мережі АЗС попереджати про підвищення цін на бензин і дизпаливо на 1% і вище за 20 днів.
  • 14 травня Кабінет міністрів України прийняв постанову, якою до закінчення карантину ввів держрегулювання цін на бензин і дизельне паливо. Згідно з документом, встановлені рівні торговельної надбавки до середньої ціни дизельного палива не вище 7 грн за літр і бензину - не вище 5 грн за літр.