"Північний потік-2" добудують, щойно газ почне дорожчати / фото gazprom.ru

Поширеною думкою стало те, що "Північний потік-2" мертвий після отруєння одного з помітних критиків президента Росії Володимира Путіна. І це цілком можливо, принаймні поки що. Але, як і в котів, у газопроводу дев'ять життів. І наступне з них почнеться після завершення пандемії коронавірусу, коли ціни на газ знову почнуть рости.

Читайте такожІноземні страховщики відмовилися працювати з суднами, що будують "Північний поток-2"Про це пише Forbes. Росія вклала багато часу й грошей у цей газопровід. Він на 90% завершений. Тому Москва не хоче його кидати. Але вона прорахувалася, коли отруїла опозиціонера Олексія Навального в середині вересня, розлютивши громадянське суспільство. Тепер канцлер Німеччини Ангела Меркель опинилася під тиском вимог припинити підтримувати "Північний потік-2".

Хороші новини в тому, що Навальний живий. Але це означає, що коли політичний клімат охолоне, всі сторони повернуться до бізнесу.

Відео дня

"Це була невдача для "Північного потоку-2". Але щойно ціни почнуть зростати, з'являться причини перезапустити цей проект", - сказав міжнародний суддя Роберт Амстердам.

Видання зауважує, що історія підтверджує таку логіку. Після того, як Росія вторглася в український Крим в 2014 році, європейці погрожували скоротити імпорт російського газу. Але натомість вони купили ще більше російського палива в 2016-2018 роках.

"Газпром" виступає власником "Північного потоку-2". Проект коштує 10,5 мільярдів доларів і сполучає російські газові родовища з Німеччиною через Балтійське море. Росія зараз забезпечує 39% потреб Європи в газі. На США припадає 3,5% європейського газового ринку. При цьому, третина всього зрідженого американського газу в січні-лютому 2019 року була доставлені в Євросоюз, про що свідчать дані Єврокомісії.

Читайте такожАктиви "Газпрому" можуть заарештувати за несплату штрафу Польщі - BloombergНова "труба" доповнює російський "Північний потік-1". Вона не лише дозволяє Росії подвоїти об'єми поставок в Європу, а й робити це в обхід України. Попри те, що "Північний потік-2" майже завершений, у Москви немає потрібних технологій, щоб добудувати його. США виступають проти проекту, наголошуючи, що він дасть Росії надто велику владу над країнами Західної Європи і частиною Східної Європи. Зокрема, газопровід нашкодить Литві, Польщі й Україні.

Тому в Конгресі на розгляд чекає законопроект, який накладає санкції на всі компанії, які спробують допомогти Росії закінчити "Північний потік-2".

"Для всього світу анексія Криму був надто зухвалий крок. Він перекреслив мапу Європи. Європейці не готові прийняти таку нову мапу. Це заморожений конфлікт. В минулому, якщо Росії вдавалося заморозити конфлікти, вона могла зберігати свій контроль досить дешево. Але цей коштує дорого", - пояснює Амстердам.

Лишається питанням, чи санкції проти "Північного потоку-2" переслідують мету здобути конкурентну перевагу над російським газом чи це все ж спосіб покарати Росію за її вторгнення в Україну. Якщо американські виробники газу не можуть продавати свою продукцію дешевше, ніж Росія, тоді їм потрібен новий бізнес-план. Але якщо мета в тому, щоб зробити політичну заяву, тоді це зовсім інша справа.

Держсекретар Майк Помпео сказав німецькому виданню Bild, що "Північний потік-2" ставить під загрозу енергетичну безпеку Європи, посилюючи залежність від російського газу. Він також вказав на те, що проект ставить Україну під загрозу.

"Ми сподіваємося, що "Північний потік-2" не буде завершений. І ми працюємо над коаліцією для запобігання цьому. Ми сподіваємося, що німецький уряд прийде до таких же висновків через те, що сталося з Навальним, чи через наслідки для безпеки, які спричинить залежність від газу Росії", - сказав Помпео.

Читайте такожMorning Consult: Опір санкціям США проти "Північного потіку-2" заснований на брехніАле зараз у Росії є інші маршрути постачання газу в Європу. В неї є "Північний потік-1", а також газопроводи "Братство" і "Союз", які проходять через Україну. Також вона може постачати зріджений газ танкерами.

Forbes визнає, що Росія будує "Північний потік-2" для того, щоб обійти Україну, яка бере плату за транзит. Москва підірвала свої позиції в суперечці за газопровід, отруївши Навального. Але політичний опонент вижив. І це дозволить "Північному потоку-2" жити теж. Щойно нинішній скандал затихне, а темпи зростання глобальної економіки почнуть пришвидшуватися, Москва зможе тихо добудувати свою "трубу".

Санкції проти "Північного потоку-2"