Відбувається блокування транзиту по російській території / фото УНІАН Володимир Гонтар

Постачання законтрактованого вугілля з Казахстану в Україну поки не відбуваються через блокування Росією транзитного шляху.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив на брифінгу міністр енергетики Герман Галущенко.

Читайте такожВ Казахстані повністю відключили інтернет

Відео дня

"Ні, з Казахстану не йде (вугілля – УНІАН). Є укладений контракт у "Центренерго" на 660 тисяч тонн казахського вугілля протягом осінньо-зимового періоду. Але, знову ж таки, через відповідні дії Російської Федерації відбувається блокування транзиту по російській території", - сказав він.

Галущенко пояснив, що поки немає іншого способу, як отримати законтрактовані обсяги вугілля.

"Відповідно, ми та "Центренерго" поки не бачимо інших можливостей це вугілля фізично отримати", - додав він.

Міністр зазначив, що натомість збільшуються поставки вугілля морським шляхом.

Імпорт вугілля:

Україна в січні-листопаді 2021 року збільшила валютні витрати на імпорт кам'яного вугілля та антрациту, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, на 31% - до 2,068 млрд дол.

Найбільшими постачальниками були Росія, США і Казахстан.

Зараз поставки вугілля з Казахстану не відбуваються взагалі через блокування Росією залізничних колій, а імпорт з Росії обмежений.

В Україну в грудні морським шляхом було привезено вугілля зі Сполучених Штатів, Австралії та Колумбії, загальним обсягом 650 тисяч тонн.

Протести в Казахстані:

  • У Казахстані з 2 січня проходять акції протесту. Люди вийшли на вулиці через підвищення цін на скраплений газ. Громадяни вимагають відставки президента, уряду і виступають проти корупції.
  • Під час акцій правоохоронці застосовують силу до протестувальників, затримано сотні людей.
  • У зв'язку з акаціями протесту президент країни Касим Жомарт Токаєв прийняв відставку уряду. Тимчасове виконання обов'язків прем'єр-міністра він вирішив передати Аліхану Смаїлову.
  • У столиці країни Нур-Султані, Алмати, Алматинській і Мангістауській областях з 5 по 19 січня введено надзвичайний стан.
  • У зв'язку з акціями протесту МЗС порадило українцям утриматися від відвідування Казахстану.
  • 5 січня 2022 року президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив про те, що Нурсултан Назарбаєв більше не голова Ради Безпеки Казахстану.