В. о. міністра енергетики запропонувала українським АЕС майнить криптовалюту / фото УНІАН

Тимчасова голова Минекоенерго Ольга Буславець запропонувала пустити надлишок енергії АЕС на майнінг криптовалют. Складно уявити, як це вони робитимуть, але для збіднілих через кризу українських споживачів це звучить відвертим знущанням.

Читайте такожЕксперти назвали відключення українських енергоблоків диверсією прем'єра та в.о. міністра енергетики

Про це пише журналіст Ганна Бредіхіна у своїй статті "Як українці заплатять за створену чиновниками кризу в енергетиці", опублікованій на УНІАН.

Відео дня

"Ольга Буславець скандальним чином запропонувала проблему надлишку електричної енергії, викликану скороченням споживання через економічну кризу та зростанням "зеленої" генерації, вирішити шляхом відключення трьох атомних енергоблоків і зниженням потужності ще на п'яти блоках державного підприємства "Енергоатом", яке виробляють найдешевшу електроенергію в країні", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що для АЕС, які історично давали країні більшу частину електричної енергії, таке рішення означає втрату мільярдів гривень доходів і можливе банкрутство. А для споживачів - неминуче зростання тарифів на електрику.

"Але, якщо десь вибуло, то в іншому місці прибуло. Відключення атомних блоків дає можливість іншим видам генерації при профіциті електроенергії не урізати вироблення й зберегти свої доходи", - підкреслює автор статті.

Читайте такожРішення уряду зупинити енергоблоки АЕС збільшує ризик позаштатних ситуацій - експерт

Найцікавіше, що інші виробники – це вугільні теплоелектростанції, дві третини яких входять до приватного енергохолдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова. А також відновлювана енергетика, де найбільша частка ринку - понад 20 відсотків - належить тому самому холдингу ДТЕК.

Експерти зазначають, що Буславець належить до однієї з енергетичних олігархічних груп / фото УНІАН

Збігів і випадковостей тут бути не може. Буславець було призначено на посаду заступника міністра Мінекоенерго з покладанням обов'язків голови відомства в середині квітня. Кандидатуру схвалив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, який раніше працював топ-менеджером у компанії "ДТЕК-Західенерго".

Голова профільного енергетичного комітету парламенту Андрій Герус заявив, що з легкої руки Буславець під час перебування на посаді керівника директорату енергетичних ринків Міністерства енергетики свого часу була прийнята відома формула "Роттердам+". Всі прекрасно пам'ятають, хто отримав від цього надприбутки.

Як повідомляв УНІАН, держпідприємство "НАЕК "Енергоатом", яке є оператором усіх атомних електростанцій України, наприкінці квітня вимушено вивело в резерв енергоблок №3 Рівненської АЕС у зв'язку із прогнозним зростанням виробництва відновлюваної енергії та електроенергії на теплових електростанціях, більшість з яких належить бізнесменові Рінату Ахметову.

Оновлений баланс енергосистеми, затверджений Мінекоенерго, передбачає виведення до вимушеного простою трьох атомних енергоблоків "Енергоатому".

При цьому теплова енергія дорожча за атомну, що позначається на тарифах на електроенергію.

6 травня в. о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець заявила, що скорочення виробництва електроенергії на АЕС є тимчасовим вимушеним кроком, пов'язаним з низьким попитом на базову генерацію, вимогою забезпечення операційної безпеки Об'єднаної енергосистеми України та нормами чинного законодавства у сфері відновлюваної енергетики.

За її словами, в Об'єднаній енергосистемі країни виник суттєвий профіцит базових генеруючих потужностей атомних електростанцій і, навпаки, є дефіцит високоманеврової генерації гідроелектростанцій. При цьому генерація працює у збиток і має багатомільярдні борги.