Ілюстрація REUTERS

Штучна зупинка атомних енергоблоків держкомпанії «Енергоатом», які виробляють найдешевшу електроенергію в країні, створює величезні ризики і проблеми, а також посилює залежність галузі від олігархічних груп і становить загрозу національній безпеці.

Читайте такожУкраїна не може собі дозволити мати найдорожчу «зелену» енергію в Європі - прем'єр

Про це у Facebook написав народний депутат, голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Відео дня

Він повідомив, що готує звернення до СБУ та РНБО щодо ситуації.

«Така штучна зупинка блоків «Енергоатому» створює величезні ризики і проблеми, а також посилює залежність енергетичної галузі від окремих олігархічних фінансово-промислових груп, що, на мою думку, становить загрозу національній безпеці. Готую звернення до СБУ та РНБОУ щодо ситуації», - написав депутат.

Він повідомив, що недозавантаження працюючих блоків сьогодні становить 1572 МВт.

«Незважаючи на те, що в різних ремонтах перебувають 5 атомних блоків, загальне недозавантаження працюючих блоків сьогодні на 11:32 становить 1572 МВт - такі зовнішні адміністративні обмеження роботи «Енергоатому». Мінімум половина з цього обмеження є надуманою. Більш того, тиждень тому «Енергоатом» ніс потужність на 900 МВт більше - 8200 МВт - хоча за тиждень нічого особливо в системі не змінилося, ані погода, ані споживання», - зазначив Герус.

Як повідомляв УНІАН, держпідприємство «НАЕК «Енергоатом», яке є оператором всіх атомних електростанцій України, наприкінці квітня вимушено вивело у резерв енергоблок №3 Рівненської АЕС у зв'язку з прогнозним зростанням виробництва відновлюваної енергії та електроенергії на теплових електростанціях, більшість з яких належить бізнесменові Ринату Ахметову.

Оновлений баланс енергосистеми, затверджений Мінекоенерго, передбачає виведення у вимушений простій трьох атомних енергоблоків «Енергоатому».

При цьому теплова енергія дорожча за атомну, що позначається на тарифах на електроенергію. Так, найбільше металургійне підприємство України «АрселорМіттал Кривий Ріг» заявило, що металургійні заводи корпорації «АрселорМіттал» у Європі платять за електроенергію у 2-3 рази менше, аніж в Україні. Українська трубно-колісна компанія «Інтерпайп» заявила, що тарифи на електроенергію для промислових споживачів останніми днями квітня виросли на рекордні 38%, що свідчить про дії уряду, спрямовані на користь приватного монополіста.