Григорій Плачков спрогнозував наслідки аварії на ЗАЕС / фото ua.depositphotos.com

Колишній голова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков заявив, що в разі нестачі електроенергії та води на Запорізькій АЕС почне плавитися паливо, після чого плавитися почне активна зона реактора. Потенційна аварія може зачепити 40 країн світу.

"Апокаліптичний сценарій, який може бути на ЗАЕС, – це плавлення активних зон реактора. У найгіршому випадку, якщо не вистачить електроенергії й води, то почне плавитися паливо, а потім почне плавитися активна зона реактора", – пояснив він в ефірі телеканалу "Еспресо".

Плачков зауважив, що наслідки аварії на Запорізькій АЕС може відчути 1 млрд людей. При цьому він сумнівається, що ворог піде на цей сценарій. 

"Вважаю, що росіяни на такий сценарій не підуть, тому що ЗАЕС розташована не так далеко від кордонів РФ. За оцінками експертів, запроєктна аварія на ЗАЕС може торкнутися 40 країн світу й 1 млрд людей", – наголосив екс-очільник Держінспекції ядерного регулювання.

Ситуація на Запорізькій АЕС

Після того, як 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС і з водосховища почався неконтрольований викид води, експерти заявили про загрозу для безпечного функціонування Запорізької АЕС. Ця вода використовувалася, зокрема, для охолодження реакторів. 

Пізніше генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гросі заявив, що ЗАЕС може залишатися без води для охолодження реакторів упродовж кількох тижнів. За його словами, ситуація може стати критичною.

12 червня стало відомо, що Гроссі їде на Запорізьку АЕС, щоб оцінити наслідки підриву Каховської ГЕС. Він також пообіцяв представити програму для ліквідації наслідків теракту.

Вас також можуть зацікавити новини: