Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі їде до України / фото УНІАН

Голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі відправляється із візитом до Запорізької АЕС.

Він зазначив, що планує зустрітися з президентом України, а також оцінити наслідки для ЗАЕС після підриву росіянами Каховської дамби.

"Їду до України на зустріч із президентом Зеленським і представити програму допомоги у ліквідації наслідків катастрофічного затоплення Новокаховської дамби. Оціню ситуацію на Запорізькій АЕС і проведу ротацію місії в посиленому складі", - написав Гроссі.

Підрив Каховської ГЕС - ситуація на ЗАЕС

Як повідомляв УНІАН, раніше експерти Міжнародного агентства з атомної енергії просили надати ширший доступ до території Запорізької АЕС для перевірки "суттєвої розбіжності" у даних про рівень води на підірваній Каховській дамбі, яка використовувалась для охолодження реакторів станції.

За оцінкою МАГАТЕ, ситуація з нестачею води для забезпечення потреб Запорізької атомної електростанції незабаром може стати критичною.

9 червня 2023 року Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ), видало розпорядження вивести у "холодний зупин" енергоблок № 5 Запорізької АЕС, який останній із шести блоків працював у гарячому зупині.

Проте росіяни досі не виконали це розпорядження і таким чином, вода зі ставка охолоджувача випарюється швидше.

Вас також можуть зацікавити новини: