Європа обмежить ціну на російський газ / фото ua.depositphotos.com

Міністри енергетики країн Європейського Союзу домовились про встановлення граничної ціни на газ.

Вона становитиме €180 за мегават-годину (МВт/год), пише Reuters.

Угоди вдалося досягнути після тижневих переговорів. Згідно з документом, верхня межа цін на блакитне паливо в Євросоюзі набуде чинності, якщо ціни на газ у короткострокових контрактах, що укладаються на газовому хабі Title Transfer Facility у Нідерландах, перевищать 180 євро за мегават-годину протягом трьох днів поспіль. Обмеження можуть запрацювати з 15 лютого, однак не торкнуться позабіржових угод.

Відео дня

Троє офіційних осіб ЄС розповіли виданню, що Німеччина також підтримала угоду Європейського Союзу щодо стелі ціни на газ. Як відомо, вона скептично ставилась до встановлення ліміту.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков вже відреагував на рішення ЄС. За його словами, Росія підготує заходи у відповідь, однак для цього потрібен час. Пєсков також назвав санкції "спробою посягнути на ринковий механізм".

Санкції проти російського газу

19 жовтня глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу в Європарламенті заявила про те, що Європа знайшла заміну для двох третин російського газу. Тоді ж запропонували ввести пакет заходів з подолання енергетичної кризи в ЄС, зокрема - механізм "динамічної" стелі цін на газ.

У відповідь  Росія пригрозила припиненням поставок газу до Європейського Союзу, якщо країни-члени введуть обмеження максимальної ціни на нього.

Вас також можуть зацікавити новини: