Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у промові під час саміту Україна-Євросоюз / фото president.gov.ua

Україна і Євросоюз домовилися почати стратегічний енергетичний діалог високого рівня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив президент України Володимир Зеленський у промові під час саміту Україна-Євросоюз.

Читайте такожУкраїна технічно готова об'єднати свою енергосистему з європейською - Міненерго

Відео дня

"Україна готова приєднатися до співпраці в рамках ініціативи ЄС про визначення 2022-го року роком європейської оборони, адже безпека Європи нерозривно пов'язана з безпекою і незалежністю України", - зазначив президент.

За його словами, запорукою незалежності та національного суверенітету України є й енергетична безпека.

Однак, на думку Зеленського, завершення будівництва "Північного потоку-2" відкриває перед Україною нові виклики на додачу до вже існуючих.

"Ми домовилися розпочати стратегічний енергетичний діалог високого рівня. Між Україною та ЄС необхідно виробити спільне і довгострокове бачення енергетичної безпеки Європи", - підкреслив глава держави.

Синхронізація з енергомережею ENTSO-E:

  • Синхронізація Об'єднаної енергосистеми України з енергомережею ENTSO-E запланована на 2023 рік.
  • За даними оператора об'єднаної енергосистеми України-держкомпанії "Укренерго", Україна у 2022 році буде готова до тестової роботи енергосистеми в ізольованому режимі для подальшої синхронізації з європейською енергосистемою ENTSO-E.
  • ENTSO-E - European Network of Transmission System Operators for Electricity) - Європейська мережа операторів системи передачі електроенергії. Вона об'єднує 43 операторів в 36 країнах Європи.
  • Розширення синхронної зони енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E за рахунок приєднання енергосистеми України є складовою забезпечення інтеграції ринку електроенергії України у внутрішній енергетичний ринок Європейського Союзу, який вже включає 41 системного оператора і 34 країни-учасниці.
  • За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, завдяки інтеграції об'єднаної енергосистеми України в європейську енергосистему ENTSO-Е істотно підвищиться стабільність і безпека енергопостачання в Центрально-Східній Європі.
  • Міністр енергетики Герман Галущенко вважає, що у 2023 році Україна повністю з'єднає свою енергосистему з європейської.
  • 11 жовтня 2021 року міністр енергетики Герман Галущенко заявив про те, що Україна технічно готова з'єднати свою енергосистему з європейською.