Чого чекати від ринку пального надалі? / фото УНІАН

У березні-квітні 2023 року в Україні можуть зрости ціни на пальне через те, що поточні запаси закінчуватимуться, а нові об'єми потрібно буде постачати з Європи.

Про це розповів експерт паливного ринку та директор ТОВ "Консалтингова група А-95" Сергій Куюн, повідомляє "Обозреватель".

Наразі йде заміщення російських обсягів на інші, це перебудова і логістичних ланцюгів, й ресурсної бази. Так, ембарго на нафту стартувало з 5 грудня, а 5 лютого почне діяти ембарго на російські нафтопродукти.

Відео дня

Тож, зазначає експерт, існують ризики, що щось не працюватиме одразу, якогось пального не вистачатиме, звідси й прогноз щодо зростання цін:

"Думаю, основні події розгорнуться у березні-квітні, коли вже потік російських нафтопродуктів припиниться і, відповідно, почнуться пошуки, а точніше, реалізація цих нових постачань". 

Та Куюн не став прогнозувати, скільки може коштувати нафта, адже робити такі прогнози надзвичайно важко, адже не було ніколи досі таких ембарго та цінової стелі на нафту. "Тому сюрпризи будуть, буде дуже напружений період, і, я думаю, що перше півріччя року буде напруженим", - каже він.

Чого чекати від ринку пального в 2023 році

Обстріли та руйнування Кременчуцького нафтопереробного заводу й вітчизняних нафтобаз, тимчасовий дефіцит пального й ліміти на заправках, повна переорієнтація імпорту та підвищення цін - ринок пального України у 2022 році змінився до невпізнання. 

Зважаючи на усі можливі виклики експерти прогнозують, що у першому кварталі 2023-го року на вітчизняному ринку пального може спостерігатися певний ажіотаж. Додатково до погодних умов і відключень світла додається закупівля дизелю аграріями, які, зазвичай, починають готуватися до посівної наприкінці лютого.

Вас також можуть зацікавити новини: