7 вересня 2022 року Єврокомісія визначилася з ціновою стелею на електроенергію / фото УНІАН, Олександр Синиця

На тлі повномасштабного російського вторгнення в Україну Євросоюз може зіткнутися з відключеннями електроенергії цієї зими.

Про це заявив комісар ЄС з кризового управління Янез Ленарчич, повідомляє RND.

За словами Ленарчича, Брюссель готується до найгірших сценаріїв.

Відео дня

На питання, чи знадобиться країнам ЄС допомога при стихійних лихах через енергетичну кризу, Ленарчич відповів:"Так, це цілком можливо".

Ленарчич також сказав, що Європейська комісія розглядає два різних сценарії: по-перше, "одна або невелика кількість держав-членів постраждає від "незначного інциденту, такого як відключення електроенергії", і в цьому випадку інші країни ЄС можуть підтримувати та поставляти електрогенератори, "як це відбувається під час стихійних лих", — сказав Ленарчич.

По-друге, це може зачепити "велику кількість країн", і в цьому випадку стратегічний резерв ЄС буде використаний для задоволення потреб.

Ленарчич сказав, що заходи ЄС будуть ухвалені швидко в разі надзвичайної ситуації, навівши приклади останніх років, коли генератори та паливо були доставлені в Словенію того ж дня, коли енергосистема країни була пошкоджена сніжною бурею.

Він сказав, що ЄС в цілому готується до зими криз, пояснивши, що після досвіду пандемії коронавірусу Брюссель намагається "передбачити кризи" і уникати реагування тільки в разі надзвичайної ситуації.

Експорт електроенергії:

Українська енергосистема з 16 березня 2022 року працює синхронно з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E.

Наприкінці березня розпочався експорт електроенергії з України до Польщі, а в травні - до Молдови.

З 30 червня Україна почала комерційний експорт електроенергії в ЄС. Першим напрямком для постачання стала Румунія.

З кінця червня обсяг комерційного експорту електроенергії в ЄС становить 100 МВт.

7 липня розпочався експорт електроенергії до Словаччини. Загальний обсяг комерційного експорту з кінця червня становить 100 МВт.

28 липня оператори систем передачі континентальної Європи (ENTSO-E) дозволили збільшення експорту української електроенергії в Європу до 250 МВт.

2 вересня Україна збільшила експорт державної електроенергії.

7 вересня 2022 року Єврокомісія визначилася з ціновою стелею на електроенергію.

Вас також можуть зацікавити новини: