Меркель наголосила на важливості того, що Україна залишалась транзитером газу \ фото REUTERS

Канцлер Німеччини Ангела Меркель вкотре наголосила, що Україна має й надалі залишатися транзитною країною для російського газу й після 2024 року, коли закінчиться термін дії угоди між двома країнами про транзит.

Як передає "Німецька хвиля", відповідну заяву Меркель зробила в суботу, 11 вересня, за результатами зустрічі з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким, де обговорювалося й питання газопроводу "Північний потік-2".

"Я чітко дала зрозуміти, що нам важливо, щоб Україна залишалася транзитною країною для російського газу", - сказала Меркель на спільній пресконференції з польським прем'єром, яку цитує інформагенція Reuters.

Водночас Матеуш Моравецький наголосив, що збереження за Україною та Польщею статусу країн-транзитерів російського газу до ЄС, попри введення в експлуатацію газопроводу "Північний потік-2", знизить ймовірність шантажу з боку Росії.

"Гарантії транзиту газу через територію України, Польщі в Західну Європу ... є тим елементом, що зменшує можливість шантажу з боку Росії, шантажу цінами, але, що значно важливіше, політичного шантажу", - сказав Моравецький.

Нагадаємо, напередодні російська енергетична компанія "Газпром" оголосила про завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2". Перед цим повідомлялося про плани російського газового монополіста розпочати перші поставки газу цим газогоном уже в жовтні поточного року.

Читайте такожПосол вважає, що питання "Північного потоку-2" остаточно не вирішене, й назвала причину

Раніше, в липні цього року, Берлін і Вашингтон досягли згоди щодо завершення спорудження газопроводу "Північний потік-2". Водночас у Берліні постійно наголошували, що виступають за збереження за Україною статусу транзитера російського газу до Європи й не дозволять Росії використовувати газ як зброю.

Натомість Київ і низка східноєвропейських держав розглядають "Північний потік-2" як геополітичний проєкт Кремля, що становить економічну й політичну загрозу.