За день до Нового року, коли українці енергійно нарізали олів'є та запасалися мандаринами до святкового столу, приватні газовидобувні компанії отримали "під ялинку" урядову постанову №1433. Цим документом 20% видобутого ними природного внесли до переліку видів продукції, торгувати якою тепер можливо лише на організованих товарних ринках. Для спрощеного розуміння організований товарний ринок – це біржа.

До речі, уряд ще і визначив який саме організований товарний ринок буде використовуватись для таких операцій (окремий привіт Антимонопольному комітету) – це "Українська енергетична біржа".

Таким чином, відтепер продавати ці обсяги газу газовидобувні компанії зможуть лише на торговельній платформі ТОВ "Українська енергетична біржа". Діятиме ця новація до 30 квітня, формального завершення карантину.

Відео дня

Кабмін вже штучно обмежував ціну газу для побутових споживачів

Навіщо це було зроблено? Для того, щоб згідно з іншою урядовою постановою, забезпечити виробників соціальної продукції природним газом за пільговою ціною. До числа "пільговиків" потрапили виробники борошна пшеничного, хліба житньо-пшеничного та батонів, молока пастеризованого жирністю 2,5%, курячих яєць, курятини, соняшникової олії. За умови продажу їм газу за пільговою ціною вони погодилися не підвищувати ціни на свою продукцію. А це означає менше хвилювань і турбулентності пересічних українців (читати – виборців).

Рік тому, в січні 2021-ого, Кабмін вже штучно обмежував ціну газу для побутових споживачів. Тоді для населення була встановлена гранична ціна на рівні 6.99 гривень за кубічний метр. Це обмеження діяло формально два місяці, а фактично – з січня до кінця квітня. При тому що закупівельні ціни в цей період сягали за 8 гривень за кубічний метр. Ці дії Уряду призвели до зупинки розвитку роздрібного ринку газу. За рік на ньому не з’явилося жодного нового гравця. Адже кому буде цікаво виходити на ринок, якщо держава так втручається в його роботу? І ось танець на щаблях продовжується.

Державний видобуток газу у нас і так падає ще з 2018 року

Які наслідки матиме країна від такої форми порятунку харчової галузі?

Найперше, з чим ми стикнемося – це зупинка темпів приросту приватного газовидобутку. А державний видобуток газу у нас і так падає ще з 2018 року. А якщо об’єктивно, то з 2017-ого. За підсумками минулого року, загалом річний видобуток газу в Україні скоротився на 3,97%.

І це в період світової енергетичної кризи, коли ціни на "блакитне" паливо б’ють всі рекорди, а його імпорт в Україну знизився у 6 разів. Логіки в цьому не більше, ніж у взятті нового кредиту для погашення старого. Проблема, як завжди перекладається з одних на інших і по суті не тільки не вирішується, а ще й збільшується. Єдине що – "бабахне" не зараз, а дещо пізніше.

Після цих урядових постанов ми маємо всі шанси, що статистика газовидобутку продовжить зменшуватися. Газовидобувні підприємства змушені будуть або скорочувати видобуток, або, щоб врятувати ресурс від продажу за заниженими цінами, приховувати обсяги вже видобутого.

Україна пішла шляхом найменшого спротиву та "порєшала" все за рахунок видобувників газу

І що при цьому робитимуть інвестори? Чи надихне їх подібна ситуація і надалі вкладати гроші в український газовидобуток? Що буде з галуззю без іноземних інвестицій? Хто захоче вкладати кошти у свердловину, знаючи, що 20% видобутого доведеться продати за ціною у рази нижчою за ринкову? Я вже не кажу про імідж держави.

Втім, проблема ця точно не нова. І більшість країн світу пробували різні методи її вирішення, в тому числі не такі болючі для газової галузі, як обрала наразі Україна. Зокрема можна було б підтримати виробників харчової продукції, не чіпаючи газовидобувну галузь. Як це робили країни ЄС цього року. Наприклад, зменшити податкове навантаження на виробників соціальної продукції, в тому числі за рахунок зменшення ПДВ. Зменшення податкових зобов’язань дозволило б таким підприємствам втримати ціни на свою продукцію.

Або ж можна було адресно підтримати окремі соціально вразливі групи населення. Та чого вже там, хто заважав тимчасово, на період кризи, відродити інститут публічних спеціальних обов’язків (ПСО)?

На жаль, Україна пішла шляхом найменшого спротиву та "порєшала" все за рахунок видобувників газу.

Тож що потрібно щоб вбити газовидобувну галузь? Достатньо лише двох урядових постанов.

Євген Нацвін-Степанов, перший заступник Голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів