Ілюстрація REUTERS

За останні 2 тижні вже п’ять блоків на українських АЕС повністю зупинили свою роботу. І все це робиться цілком усвідомлено за планом уряду. Чиновники ухвалили новий енергетичний баланс країни, яким відрізали генерацію атомки майже вдвічі, пояснюючи це тим, що через карантин ринок споживання електроенергії стрімко впав, а тому влада змушена скорочувати й об'єм виробництва.

Читайте такожЗагальна працююча потужність атомних блоків в Україні впала до історичного мінімуму - Герус

Про це йдеться в сюжеті програми “Гроші”.

Як зазначають журналісти, поки державні АЕС одна за одною зупиняють блоки, приватні компанії навпаки збільшують обсяги виробництва. І додають, що генерація одного кіловата тепловою станцією коштує втричі дорожче, аніж атомною. Державна атомна енергія коштує 56 копійок, теплова — 1,5 гривні.

У сюжеті йдеться, що відключення атомних блоків уже сколихнуло ціну на ринку і підвищило її на 15%, поки лише для промислових підприємств, але вже зовсім скоро у зоні ризику буде і “ваш гаманець”, резюмують автори відео.

Журналісти додають, що зупинка блоків АЕС відверто вигідна приватним компаніям, серед яких на ринку електроенергії є один усім давно відомий монополіст — компанія ДТЕК, що контролює 80% ринку електроенергії в Україні, і саме вона отримає надприбуток від таких рішень.

За даними експертів, слідом за подорожчанням електроенергії для промисловості зростання неодмінно торкнеться і простих споживачів. Деталі у сюжеті.

Нагадаємо, раніше народний депутат, голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус заявив, що штучна зупинка атомних енергоблоків держкомпанії «Енергоатом», які виробляють найдешевшу електроенергію в країні, створює величезні ризики та проблеми, а також посилює залежність галузі від олігархічних груп і становить загрозу національній безпеці.

Як повідомляв УНІАН, держпідприємство «НАЕК «Енергоатом», яке є оператором всіх атомних електростанцій України, наприкінці квітня вимушено вивело у резерв енергоблок №3 Рівненської АЕС у зв'язку з прогнозним зростанням виробництва відновлюваної енергії та електроенергії на теплових електростанціях, більшість з яких належить бізнесменові Ринату Ахметову.

Оновлений баланс енергосистеми, затверджений Мінекоенерго, передбачає виведення у вимушений простій трьох атомних енергоблоків «Енергоатому».

При цьому теплова енергія дорожча за атомну, що позначається на тарифах на електроенергію. Так, найбільше металургійне підприємство України «АрселорМіттал Кривий Ріг» заявило, що металургійні заводи корпорації «АрселорМіттал» у Європі платять за електроенергію у 2-3 рази менше, аніж в Україні. Українська трубно-колісна компанія «Інтерпайп» заявила, що тарифи на електроенергію для промислових споживачів останніми днями квітня виросли на рекордні 38%, що свідчить про дії уряду, спрямовані на користь приватного монополіста.