Ілюстрація REUTERS

Міністерство фінансів України звільнило голову наглядової ради держкомпанії «Магістральні газопроводи України» Вальтера Больтца через неналежну організацію роботи наглядової ради, сказано в повідомленні Мінфіну.

Читайте такожМайже 50 нардепів просять КС визнати незаконним відділення ГТС від «Нафтогазу»

«Міністерством фінансів як єдиним акціонером АТ "Магістральні газопроводи України" на річних загальних зборах було прийнято рішення про припинення повноважень члена наглядової ради товариства, який є головою наглядової ради товариства», - сказано в повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що підставою для прийняття такого рішення стала неналежна організація роботи наглядової ради.

«Наглядова рада в складі всіх інших членів продовжує працювати, забезпечуючи виконання покладених на неї функцій. У складі наглядової ради зберігається баланс більшості незалежних членів, як це передбачено кращими практиками та стандартами корпоративного управління», - зазначили в міністерстві.

Також повідомляється, що для формування повного складу наглядової ради Міністерство фінансів розпочинає відбір кандидатів на посаду незалежного члена наглядової ради та члена наглядової ради - представника держави.

Довідка УНІАН. У 2016 році Кабмін ухвалив рішення про створення нової компанії - оператора ГТС - акціонерного товариства «Магістральні газопроводи України».

У квітні 2018 року наглядова рада «Магістральні газопроводи України» обрала головою Вальтера Больтца.

22 травня 2019 року Кабінет міністрів вніс зміни до постанови про відокремлення газотранспортної системи від «Нафтогазу» за моделлю ownership unbundling, передавши в управління "Нафтогазу" нового оператора ГТС - компанію «Магістральні газопроводи України» - до 1 січня 2020 року.

З 1 січня 2020 року функції оператора магістральних газопроводів України перейшли від держкомпанії «Укртрансгаз» до «Оператору ГТС України», який був переданий в управління держкомпанії «Магістральні газопроводи України» (МДУ), підпорядкованої Міністерству фінансів України.