"Укренерго" / фото УНІАН

Публічні звинувачення в корупції НЕК "Укренерго" та її колишнього керівника Всеволода Ковальчука могли бути політичним замовленням або помстою скривджених підрядників компанії.

Про це йдеться у розслідування профільного видання про енергетику "Експро" - "Кейс "Укренерго": успішний Корпоративний досвід VS політичні звинувачення".

Як стверджує видання, протягом останніх кількох місяців у засобах масової інформації регулярно з'являлися новини про корупційні порушення в Укренерго. Двоє колишніх депутатів від "Самопомочі" Лев Підлісецький та Вікторія Войціцька навіть збирали прес-конференцію, на якій анонсувалося викриття корупційних схем у Національному системному операторі, посилаючись на звіт аудиторської компанії KPMG. Водночас, у процесі прес-конференції на пряме запитання журналіста, чи є у звітах KPMG підтвердження корупції, екс-депутати в один голос заявили, що немає і мова йде про потенційний конфлікт інтересів. Нагадаємо, що Лев Підлісецький був звільнений з наглядової ради Укренерго саме через конфлікт інтересів і підозри в корупції.

Відео дня

Читайте такожПідлісецький має намір судитися, щоб поновити себе на посаді члена наглядової ради «Укренерго» з метою очистити свою репутацію

Галузеве видання "Expro Electricity" провело власне розслідування закупівель Укренерго і виявило, що ситуація з корупцією в Укренерго протилежна: протягом декількох останніх років компанія закуповувала дороге високовольтне обладнання та матеріали в півтора-два рази дешевше, ніж інші учасники цього ринку, включаючи такі великі й стратегічні компанії, як Енергоатом, Укргідроенерго, Центренерго, ціла низка обленерго. У 2018-2019 роках "Укренерго" закуповувало обладнання дешевше, ніж "Енергоатом", "Укргідроенерго" і "Центренерго" в 1,4-2, 1 рази.

При цьому, як наголошується у розслідуванні, оператор системи передачі ефективно реформував систему закупівель і купував обладнання набагато дешевше, ніж інші учасники енергоринку.

Реформа системи держзакупівель почалася з приходом на посаду голови Всеволода Ковальчука, який до цього був першим заступником директора і відповідав за напрям міжнародних інвестицій і співпрацю з ЄБРР, Світовим банком, Європейським інвестиційним банком та ін.

За даними видання, у квітні 2018 ініціатива прозорості інфраструктури CoST (Construction Sector Transparency Initiative) визнала безпрецедентним рівень відкритості інформації про закупівлі НЕК. Компанія надала 93% інформації на запити ініціативи CoST. Таку ж оцінку "Укренерго" отримало від Міжнародної організації Transparency International.