фото УНІАН

Середня кількість монет на одного українця через два-три роки скоротиться вдвічі, а банкнот в обігу - на 40% завдяки рішенням Національного банку про припинення карбування дрібних монет і поступової заміни дрібних банкнот монетами.

Читайте такожВ НБУ підрахували економію від введення в обіг металевих гривень

Про це повідомив виконуючий обов'язки голови НБУ Яків Смолій в ході брифінгу, підсумовуючи ефект від оголошеного рішення про припинення карбування монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок і рішення про поступовій заміні в обігу монет номіналами 1, 2, 5 та 10 гривень.

Відео дня

"Якщо екстраполювати ці рішення на сьогоднішню структуру готівки в обігу, то з нього зникне майже 60% загальної кількості монет у обігу, - це більше восьми мільярдів монет дрібних номіналів. Разом з тим більш ніж один мільярд банкнот буде замінений монетами", - сказав Смолій.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк з 27 квітня випустить в обіг монети номіналами 1 і 2 гривні, а з 2019-2020 року - 5 і 10 гривень, які згодом замінять банкноти відповідних номіналів. Українці зможуть розраховуватися одночасно монетами і банкнотами необмежений період часу, оскільки банкноти з обігу регулятор не вилучатиме, але припинить їх випуск.

Також Національний банк з 1 липня припиняє карбування монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок і встановив правила округлення загальної суми купівлі за готівку, згідно з якими сума від 1 до 4 копійок округляється в бік зменшення, а сума від 5 до 9 копійок - у бік збільшення.

У вересні 1996 року в Україні було проведено грошову реформу, в результаті якої єдиним законним засобом платежу на території України стала українська гривня. На даний час в обігу знаходяться купюри номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 гривень, а також монети номіналом 1, 2, 5, 10, 25, 50 копійок і 1 гривня.