Ілюстрація REUTERS

Повноцінний запуск в Україні мобільної ідентифікації користувачів, яка дозволить громадянам отримати доступ до електронних цифрових підписів на сім-карті мобільного телефону, відбудеться 21 грудня.

Читайте такожКабмін обіцяє українцям 50 нових електронних послуг

Про це під час Міжнародного форуму «Україна на Єдиному цифровому ринку ЄС» повідомив голова Державного агентства з питань електронного уряду Олексій Риженко.

Відео дня

"Практично рік проходить тестування мобільної ідентифікації в Україні нашими трьома найбільшими операторами. І буквально з 21 грудня можливість використання мобільної ідентифікації буде доступна абсолютно для всіх. З тестової експлуатації ми переходимо до промислової експлуатації з можливістю для громадян отримати доступ до електронних цифрових підписів на сім-карті мобільного телефону. Звичайно, насамперед це ефективний захист, тому що сім-карта є захищеним носієм", - сказав Риженко.

За його словами, завдяки спільній роботі Міністерства юстиції та Державної служби спеціального інформації та захисту інформації в Україні було імплементовано міжнародний стандарт електронного цифрового підпису (ЕЦП), що дозволяє підписувати електронні документи, які будуть визнані в ЄС.

Як повідомляв УНІАН, 7 листопада набрав чинності закон «Про електронні довірчі послуги». Він офіційно дозволяє запустити технологію Mobile ID в Україні.

Наприкінці грудні 2017 року «Київстар» запустив сервіс Mobile ID в дослідну експлуатацію. На час її проведення користувачам у режимі аутентифікації доступні ресурси двох державних реєстрів: послуги Держгеокадастру і послуги Он-лайн будинку юстиції. У листопаді 2018 року мобільний оператор Vodafone розпочав підключення послуги Mobile ID абонентам у рамках проекту Vodafone Smart City Kharkiv.

Довідка УНІАН. Mobile ID - сервіс мобільного ідентифікації користувачів, який дозволяє абоненту використовувати свій мобільний телефон зі встановленою в ньому SIM-картою для безпечної електронної ідентифікації. Mobile ID можна використовувати для доступу до захищених електронних документів, а також щоб ставити цифровий підпис на документах. Такий стандарт може поліпшити якість надання адміністративних та інших сервісів.