Бізнес скаржиться на митників / фото УНІАН

Бізнес-співтовариство стурбоване затримками митниць в оформленні переважної більшості вантажів на кордоні, зокрема, у деяких компаній були затримані до 70 вантажівок.

Читайте такожМитниці з початку року виявили порушень на 2,7 мільярда

Як повідомили в прес-службі Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), митники отримали нові критерії ризику з визначенням середнього показника митної вартості в автоматизованій системі аналізу та управління ризиками (АСАУР), і затримують вантаж з продукцією, де задекларована митна вартість нижча.

Відео дня

У повідомленні наголошується, що ще два тижні тому компанії ввозили свій товар за цінами, вказаними у договорі поставки.

«У бізнесу склалося враження, що ми повертаємося до ручного режиму коригування митної вартості та індикативних цін на товари, як це практикувалося митниками до внесення змін у Митний кодекс. І всі досягнення тих змін щодо визначення методів митної вартості, скотилися фактично до квазі-індикативного визначення цін. Адже насправді першим і основним методом має бути ціна контракту», - цитує прес-служба виконавчого директора Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев'янко.

Згідно з повідомленням, крім простою вантажів, бізнес повідомив про те, що інспектори митниць позбавлені технічної можливості погоджувати митну вартість на підставі наданих документів в разі спрацювання системи аналізу ризиків за індикативними цінами.

У свою чергу, керівництво Фіскальної служби пояснило дану ситуацію тим, що податківці здійснюють удосконалення профілів ризику АСАУР, з метою боротьби з контрабандою та сірим імпортом.

Проте, Асоціація неодноразово виступала з пропозиціями щодо боротьби з цими негативними явищами, зокрема, шляхом запровадження тотальної фіскалізації для відстеження ланцюга переміщення товару від кордону або виробника.

«Подібні інструменти схожі на «рекет» на кордоні, і навряд чи будуть сприяти дієвій та ефективній боротьбі саме з сірим імпортом і контрабандою», - підкреслили в прес-службі.

Також повідомляється, що ДФС зазначила, що Митний кодекс передбачає можливість припинення митного оформлення вантажів з метою запиту і надання додаткових документів (до 10 днів). Але згідно з положеннями Митного кодексу, зазначений термін повинен застосовуватись виключно в разі, якщо надані для митного оформлення документи містять розбіжності.

«Однак, затримка оформлення на 10 днів проводиться без посилання на виявлені розбіжності, навіть запити на надання додаткових документів декларантам не направляються... Деякі компанії зізнаються, що оцінюючи вартість простою в 10 днів і суму додаткових митних платежів від підвищення митної вартості, вони змушені погоджуватися на митне оформлення на підставі індикативних цін», - підкреслили в ЄБА.

Між тим, ЄБА та ДФС досягли домовленостей, що Асоціація направить звернення до Фіскальної служби кожної компанії-члена ЄБА, яка зіткнулася з цією проблемою.

Як повідомляв УНІАН, 23 січня стартував пілотний проект зі сплати підприємствами митних платежів через Єдиний казначейський рахунок (ЄКР), яка стане обов'язковою для всіх компаній з 16 квітня.