Золото в $1,2 млрд - це велика частина від $8 млрд, що зберігаються в іноземних резервах \ Kremlin.ru

Банк Англії відмовив у заявці уряду президента Венесуели Ніколаса Мадуро на повернення золотих злитків на суму $1,2 млрд, які перебувають там.

Читайте такожНайманці Вагнера, які воювали на Донбасі, прибули до Венесуели на допомогу Мадуро - ЗМІ

Як повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела, таке рішення було прийнято після того, як вищі посадові особи США, включаючи держсекретаря Майкла Помпео і радника з нацбезпеки Джона Болтона домовилися з британськими колегами «відлучити» Мадуро від його закордонних активів, відзначає джерело агентства, передає kommersant.

Відео дня

За даними Bloomberg, зараз американські чиновники намагаються спрямувати закордонні активи голові національної асамблеї Венесуели, Хуану Гуаідо, який проголосив себе тимчасовим виконуючим обов'язки президента країни, «щоб підвищити його шанси на ефективний контроль за урядом». Золото в $1,2 млрд - це велика частина від $8 млрд, що зберігаються в іноземних резервах, але належать Центральному банку Венесуели. Де знаходиться інша частина, невідомо. Проте агентство уточнює, що частина золотовалютних резервів знаходяться в Туреччині. США, за інформацією Bloomberg, намагаються переконати Туреччину припинити зберігати це золото.

Отримання золота в Банку Англії було пріоритетним для уряду Мадуро протягом декількох тижнів, зазначають два джерела агентства. Вони розповіли, що в середині грудня 2018 року глава ЦБ Венесуели Калікст Ортега очолив делегацію в Лондон для отримання доступу до злитків. Ці переговори не увінчалися успіхом, відзначають джерела. Після візиту зв'язок між двома сторонами обірвався. Банк Англії і Помпео і Болтон відмовилися від коментарів. Прес-секретар Мадуро теж не відповів на питання Bloomberg.

«Починається процес захисту венесуельських активів. Ми не допустимо нових зловживань і крадіжок грошей на їжу, ліки і, отже, на майбутнє наших дітей», - прокоментував Гуаідо відмову Банку Англії в своєму Twitter.

Як повідомляв УНІАН, криза у Венесуелі обернулася спробою державного перевороту. 23 січня Гуаідо проголосив себе виконуючим обов'язки президента країни. Його владу визнали США, а також Канада, Бразилія, Парагвай, Перу, Колумбія, Гватемала, Аргентина, Грузія.