Ілюстрація / REUTERS

Екологічний податок, який сплачують підприємства для підтримання екології найчастіше "розмивається" і використовується не за призначенням, повідомляє у своєму матеріалі видання Обозреватель.

Так, журналісти наводять приклад екологічної ситуації в Прикарпатті. Згідно даних по Івано-Франківській області, місцева влада витрачає гроші від еко-податку не за призначенням – це близько 100 мільйонів гривень щорічно.

"В окремих районах області під прикриттям досить загального позначення "охорони водних ресурсів" чиновники освоїли близько 23 мільйонів гривень за останні 3 роки.

Відео дня

Хоча місцеві екологи вважають, що роботи потрібно було проводити інші і зовсім не там", пише видання.

І якщо в цивілізованих країнах екологічний податок стягується з підприємств, що забруднюють середовище (найчастіше великі підприємства, металургійні, хімічної промисловості), а отримані кошти йдуть на вирішення екологічних проблем: будівництво очисних споруд безпечної утилізації відходів, збереження природних заповідників, флори, фауни, ландшафтні роботи і так далі, то в Україні в основному ці кошти йдуть не на прямі екологічні проекти, а на ремонт каналізацій, або інші комунальні об'єкти.

При цьому, як повідомляє видання, суми надходжень від еко-податку по країні в цілому дорівнюють мільярди гривень, однак поліпшення стану екології навряд чи варто чекати.

"З 1 січня 2019 року ставка за викиди вуглецю зросла в 25 разів, з 0,41 грн/т до 10 грн/т. За попередньою оцінкою, сума надходжень складе приблизно 3 мільярди гривень. Ще 4-5 мільярдів країна отримує від зазначеного вище екологічного податку", наводить видання значні цифри, вказуючи, що ці кошти не доходять до своєї мети.