Ілюстрація REUTERS

Вітчизняні юристи вважають, що Україна має всі шанси оскаржити в постійному Апеляційному органі Всесвітньої торгової організації рішення арбітрів СОТ з суперечки України та РФ, згідно з яким Росія у 2016 році діяла правомірно, заблокувавши транзит українських товарів по своїй території.

Читайте такожУкраїна поскаржилася в СОТ на нові транзитні обмеження Росії

Про це УНІАН заявила партнер юридичної фірми "Ільяшев і Партнери" Олени Омельченко.

Відео дня

"Третейська група розглянула вимоги України та дала їм оцінку. Це має особливе значення у світлі того, що постійний Апеляційний орган СОТ обмежений лише питаннями права, розглянутими у звіті третейської групи, та юридичним тлумаченням третейською групою. Фактично, без аналізу, проведеного групою, Україна втратила б можливість оскаржити рішення по суті", - зазначила вона.

За словами юриста, дане рішення Всесвітньої торгової організації може відкрити шлях для активного застосування країнами торговельних обмежень з міркувань безпеки.

"Тепер, щоб посилатися у торговельних суперечках на інтереси національної безпеки, державам потрібно довести об'єктивну "надзвичайність ситуації" і "сумлінність" при вживанні заходів. А саме – спрямованість заходів на захист населення і території від зовнішньої загрози або до підтримання законності та порядку", - зазначила Омельченко.

За її словами, експертам ще належить проаналізувати, як рішення щодо транзитної суперечки між Україною і РФ відіб'ється на інших спорах.

"У найближчій перспективі розширення такої практики може негативно позначитися на діяльності СОТ, посиливши тенденцію до відходу держав від загальних торгових майданчиків на користь розвитку регіональних об'єднань – ЄС, ЄАЕС, НАФТА, ТТП та інших", - зазначила вона.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня 2016 року Російська Федерація заборонила транзитні автомобільні та залізничні перевезення української сільськогосподарської продукції та товарів, оподатковуваних більш ніж нульовим митом згідно з Єдиним митним тарифом Євразійського економічного союзу, призначених для одержувачів з Республіки Казахстан та Киргизької Республіки. Згодом аналогічні обмеження стали застосовуватися у відношенні українських товарів, призначених для Монголії, Таджикистану, Туркменістану та Узбекистану. Процедуру, яка у винятковому порядку дозволяє транзит цих товарів, наразі жодного разу не вдалося реалізувати.

14 вересня 2016 року Україна попросила консультації з РФ у зв'язку з безліччю обмежень транзитних перевезень, а 9 лютого 2017 року звернулася до Органу з вирішення суперечок СОТ з проханням про створення третейської групи для розгляду справи.

Проаналізувавши обставини справи, третейська група встановила, що дії Росії задовольняють всім вимогам для застосування обмежень з міркувань безпеки й, отже, Росія не порушувала зобов'язань, прийнятих при вступі до СОТ.