Юрист пояснив підсумки арбітражу щодо експропріації майна українських інвесторів в Криму / Фото УНІАН

Рішення міжнародного арбітражного трибуналу, який визнав, що РФ незаконно експропріювала майно українських інвесторів (зокрема – «Укрнафти») після окупації Криму, дозволяє стягнути компенсацію з російської сторони в примусовому порядку.

Читайте також"Укрнафта" перемогла Росію в міжнародному арбітражі

Про це журналістам розповів юрист, представник компанії Hughes Hubbard & Reed LLP Віталій Морозов. Мова йде про рішення арбітражу «ТОВ «Стабіл» та інші проти Російської Федерації», справа № 2015-35 Постійної палати третейського суду в Гаазі (ППТС).

Відео дня

«За цим рішенням «Укрнафті» присуджено приблизно 44 мільйони доларів США, плюс відшкодування витрат та відсотки на ці суми. І також «Стабилу» присуджено приблизно таку ж суму. В цілому приблизно 100 мільйонів доларів США присуджено в обох арбітражних справах», - зазначив юрист.

Спеціаліст, при цьому, не очікує, що РФ буде добровільно виконувати ці рішення, але існує механізм примусового стягнення компенсації в усіх країнах, які підписали Нью-Йоркську конвенцію щодо виконання арбітражних рішень.

Так, арешти російських активів можуть бути пред'явлені у більш ніж 150 юрисдикціях світу.

«Вже поставлено крапку. Це рішення підлягає виконанню негайно. Тобто стягувати компенсацію з Росії можна вже зараз», – констатував юрист.

Він припускає, що російська сторона буде намагатися анулювати рішення арбітражу, але такі перспективи малоймовірні.

12 квітня Міжнародний арбітражний трибунал виніс остаточне рішення про те, що Російська Федерація незаконно експропріювала автозаправні станції, нафтобази та пов'язані з ними активи, що належать або орендовані українськими інвесторами, після окупації та анексії Криму Російською Федерацією у 2014 році.

Мова йде про два арбітражі. В першому виграли компанії що належать бізнесмену Ігорю Коломойському. В другому перемогла «УкрНафта». Чотири роки адвокати доводили, що під час анексії Криму, крім усього іншого, Росія порушила  угоду про взаємний захист інвестицій. Весь цей час росіяни намагались переконати суддів, що ці справи не належить до їхньої юрисдикції.  Врешті, суд  зобов’язав Росію виплатити позивачам повну компенсацію в розмірі 43,5 млн та 44 млн доларів США відповідно.

Українськими інвесторами є компанії ТОВ «Стабіл», ТОВ «Рубенор», ТОВ «Рустел», ТОВ «Новел-Естейт», ПІІ в формі ТОВ «Кіровоград-Нафта», ТОВ «Крим-Петрол», ТОВ «Пірсан» («Власники АЗС»), ТОВ «Трейд-Траст», ТОВ «Елефтерія» («Орендатори АЗС»), ТОВ «ВКФ Сатек» та ТОВ «Стемв-Груп» («Власники нафтобаз»).

Інвестори почали арбітраж у 2015 році відповідно до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій, від 27 листопада 1998 року.

Арбітраж вела група визнаних міжнародних арбітрів. У червні 2017 арбітри вирішили, що вони володіють юрисдикцією розглядати справу. Таке рішення було підтверджено Федеральним судом Швейцарії в жовтні 2018 року після відповідного оскарження з боку РФ.

У своєму остаточному рішенні арбітражний суд ухвалив, що Російська Федерація «експропріювала кримські АЗС і нафтобази заявників 22 квітня 2014 року». Суд встановив, що «дії Російської Федерації були спрямовані саме на позивачів та їх інвестиції, і тому вони за визначенням є дискримінаційними, що робить експропріацію незаконною відповідно до Угоди».

Трибунал також зазначив, що «маючи на увазі те, що пан Коломойський володіє значною часткою у статутних капіталах позивачів, немає необхідності в додаткових доказах дискримінаційних намірів Відповідача щодо здійсненної експропріації власності пана Коломойського».