Ілюстрація REUTERS

Рішення суду першої інстанції щодо скасування проведеної в 2016 році націоналізації найбільшого в Україні банку «ПриватБанк» істотно не вплине ні на стан економіки України, ні на роботу банківської системи країни.

Читайте такожМожлива ренаціоналізація «ПриватБанку»: як відреагував ринок

Таку думку висловив голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Відео дня

За його словами, ситуація на валютному ринку України є стабільною, і з 1 січня гривня зміцнилася до долара США більш ніж на 3%.

«НБУ уважно стежить за ситуацією на міжбанківському валютному ринку і готовий своєчасно згладжувати коливання курсу», - підкреслив Данилишин.

Також він зазначив, що «ПриватБанк» працює стабільно і виконує платежі клієнтів, а його прибуток за січень-лютий поточного року становить 5,2 млрд грн.

«Вважаю, що й надалі «ПриватБанк» має працювати в стабільному злагодженому режимі», - додав Данилишин.

Голова Ради НБУ запевнив, що надалі обов'язково буде апеляційний розгляд, але він може розтягнутися на кілька років.

«Судовий спір стосується не вкладників банку, а лише нинішніх власників і колишніх акціонерів», - зазначив Данилишин.

Довідка УНІАН. Кабінет міністрів ухвалив рішення націоналізувати «ПриватБанк» у грудні 2016 року, керуючись рекомендаціями Ради національної безпеки і оборони. До націоналізації ключовими акціонерами банку були бізнесмен Ігор Коломойський і його партнер Геннадій Боголюбов.

Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня визнав протиправним і скасував рішення 2016 року про виведення неплатоспроможного «ПриватБанку» з ринку за участю держави. Повний текст рішення суд обіцяє оголосити протягом десяти днів.

Згідно зі спільним заявою НБУ, Міністерства фінансів і «ПриватБанку», повернення фінустанови його колишнім власникам за допомогою скасування рішення про націоналізацію неможливий. Також в НБУ повідомили про намір подати апеляцію на рішення суду в установлені терміни, або протягом 30 днів з моменту отримання повного тексту судового рішення.

Міжнародні партнери України, включаючи Європейський банк реконструкції та розвитку, Світовий банк і посольство США, виступили із заявами про підтримку націоналізації «ПриватБанку», а також про важливість відшкодування збитків колишніми власниками збанкрутілих банків і наміри пильно стежити за подіями в цій сфері.