Ілюстрація / REUTERS

Підвищення ймовірності реалізації ризиків, пов'язаних з націоналізованим "ПриватБанком" і втратою незалежності Національного банку, може змусити НБУ відповідно реагувати монетарними інструментами.

Читайте такожНБУ не пов'язаність язує підвищення попиту на готівку з "ПриватБанком"

Про це йдеться в опублікованому на сайті регулятора витягу з протоколу засідання Комітету з монетарної політики від 24 квітня, який рекомендувала правлінню НБУ знизити облікову ставку до 17,5% річних.

Відео дня

Згідно з документом, члени комітету зазначили появу нових істотних ризиків, включаючи останні позови та судові рішення, які створюють загрозу для фінансової стабільності, а також ризик для збереження незалежності Національного банку в умовах політичної невизначеності.

"При збільшенні ймовірності їх реалізації Національний банк має відповідно реагувати, зокрема, монетарними інструментами", - йдеться в документі.

Зазначається, що зазначені ризики в разі їх реалізації можуть мати масштабні наслідки, погрожуючи припиненням підтримки міжнародних партнерів.

Водночас більшість членів комітету вважають реалізацію таких ризиків форс-мажором, що не входять до базового макроекономічного сценарію, який передбачає поступове пом'якшення монетарної політики.

Також повідомляється, що в ході дискусії більшість, або вісім з дев'яти присутніх членів комітету висловилися за зниження облікової ставки, вважаючи, що відстрочка цього рішення може стати причиною накопичення дисбалансів в економіці.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк з 26 квітня знизив облікову ставку на 0,5 п. п. – до 17,5% річних.

Востаннє Нацбанк знижував облікову ставку майже два роки тому - у травні 2017 року, після чого зберігав або підвищував її.

Максимальне історичне значення облікової ставки на рівні 30% річних діяло в Україні з 4 березня по 28 серпня 2015 року.

Інфляція в Україні в березні 2019 року в річному вираженні - у порівнянні з березнем 2018 року становила 8,6%, сповільнившись з 8,8% у річному вимірі місяцем раніше.

Експерти допускають негативний вплив на продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом у результаті скасування Конституційним судом України щодо відповідальності за незаконне збагачення і низки судових рішень про скасування націоналізації "Приватбанку", оскільки ці кроки були реалізовані в рамках попередньої програми з МВФ.