Стало відомо, як змінився фактичний показник інфляції в квітні / REUTERS

Фактичний показник інфляції в Україні в квітні на рівні 8,8% в річному вимірі дещо перевищив траєкторію прогнозу Національного банку України під дією тимчасових факторів.

Читайте такожВ Україні прискорилося зростання цін: що найбільше подорожчало

Як йдеться в коментарі НБУ, серед цих факторів - перебої поставок нафтопродуктів з Білорусі, анонсовані Росією обмеження на експорт енергетичних товарів в Україну, а також виникнення ажіотажного попиту на окремі сирі продукти харчування внаслідок їх обмеженої пропозиції.

Відео дня

Водночас, базова інфляція знизилася з випередженням прогнозу, зокрема, під впливом жорсткої монетарної політики НБУ.

«Поточна динаміка споживчої інфляції та її складових відображає тимчасове посилення впливу факторів пропозиції, які зумовили кілька більш високі темпи зростання цін на сирі продукти харчування, а також паливо», - йдеться в коментарі.

За оцінками НБУ, дія цих чинників вичерпається в найближчі місяці, і інфляція продовжить знижуватися у відповідності з прогнозом регулятора і наближатися до мети в 5% плюс/мінус 1 п. п., якої досягне у 2020 році.

Як повідомляв УНІАН, інфляція в Україні в квітні 2019 року в річному вираженні зросла до 8,8% у річному вимірі. Найбільше зростання цін зафіксоване на овочі – 47,1%.

Державний бюджет України на 2019 рік заснований на макроекономічному прогнозі зі зростанням реального ВВП на 3% при інфляції 7,4%.

Національний банк України прогнозує в 2019 році уповільнення інфляції до 6,3%, Міжнародний валютний фонд і Світовий банк – до 7,3%.

Згідно з консенсус-прогнозом опитаних УНІАН експертів, в поточному році в Україні очікується уповільнення темпів зростання споживчих цін до 7,2%.