Ілюстрація REUTERS

Рішення міжнародного інвестиційного арбітражного суду щодо спору між «Ощадбанком» і Росією, яке було прийнято в Парижі, може бути примусово виконано в 154 іноземних державах.

Читайте також«Ощадбанк» за рік отримав 132 мільйони прибутку

Про це йдеться у відповіді прес-служби «Ощадбанку» на запит ЕП.

Відео дня

Відзначається, що відповідно до міжнародного права існує немало різних механізмів виконання рішень міжнародних судових установ.

Зокрема, примусове виконання можливе за рахунок державної власності Росії.

"За загальним правилом, майно, яке належить державі, захищено спеціальним імунітетом і в результаті такого імунітету на майно не може бути звернено стягнення. Водночас, якщо державна власність використовується в комерційних цілях, імунітет такій власності не надається", - повідомили в «Ощадбанку».

Відповідно, виконання рішення суду можливо лише за рахунок майна, що є державною власністю Російської Федерації, але при цьому використовується в комерційних цілях.

Примусове стягнення можливе також через "заміну кредитора".

"У тих відносинах з іноземними контрагентами, де Росія виступає кредитором, "Ощадбанк" може просити суд замінити Росію на себе, і вимагати від контрагентів Росії (боржників) сплати борг саме банку", - розповіли в прес-службі фінустанови.

Третій варіант стягнення - за рахунок власності державних компаній.

"Альтернативним варіантом є звернення стягнення на майно державних компаній, яке знаходиться на території третіх держав шляхом застосування доктрини alter ego, тобто державна компанія прирівнюється до самої країни. Реалізація такого підходу можлива у Великобританії, США, Канаді, Франції, Швеції та ряді інших країн", - заявили в "Ощадбанку".

Переможці суду нагадали, що Російська Федерація зобов'язана виплатити компенсацію і нараховані до дати винесення рішення відсотки в розмірі близько 1,3 млрд дол і нараховані після винесення рішення відсотки, які станом на 11 травня 2019 року становлять близько 16 млн доларів.

Російська Федерація не була присутня під час розгляду спору та винесення рішення і не визнає його.

"Зважаючи на загальновідому практику Російської Федерації не визнавати законні рішення іноземних арбітражних судів, добровільного виконання рішення з боку Російської Федерації навряд чи варто очікувати", - констатують в "Ощадбанку".

Нагадаємо, 26 листопада 2018 року Арбітражний суд в Парижі виніс вердикт на користь «Ощадбанку» - стягнути з Російської Федерації збитки, яких банк зазнав у результаті анексії Криму у розмірі 1,3 млрд доларів.

Російське Мининстерство юстиції заявило, що Російська Федерація не визнає рішення міжнародного арбітражу і не буде компенсувати збитки "Ощадбанку".