Ілюстрація REUTERS

Національний банк України не очікує одномоментного виходу нерезидентів з куплених облігацій внутрішньої держпозики з подальшим негативним впливом на валютний ринок.

Читайте такожІноземці продовжують скуповувати українські облігації

Про це повідомив журналістам голова НБУ Яків Смолій в ході брифінгу.

Відео дня

"Цей диверсифікований портфель за строками, і ми сьогодні не бачимо ризику одномоментного виходу іноземних інвесторів з цього портфеля", - сказав Смолій.

Голова НБУ висловив очікування, що частина ОВДП будуть рефінансована, частина – погашена з подальшим обміном отриманої гривні на валюту.

"Ми це закладали у свої прогнози та не бачимо істотних коливань на валютному ринку", - додав Смолій.

Як повідомляв УНІАН, обсяг вкладень нерезидентів в облігації внутрішньої державної позики України (ОВДП) за підсумками щотижневого аукціону зріс на 0,9 мільярда гривень, або на 2,2%, - до 43,2 мільярда гривень. У порівнянні з початком року обсяг вкладень нерезидентів в українські державні облігації зріс на 36,9 мільярда гривень, або в 6,8 раза.

Експерти пояснюють позитивний вплив на валютний ринок зростаючих вкладень нерезидентів в гривневі ОВДП продажем ними валюти для купівлі українських паперів і допускають протилежний ефект для ринку при погашенні облігацій в портфелі іноземних інвесторів.