В Україні посилять захист прав споживачів фінпослуг / фото УНІАН

Національний банк України до кінця року планує ухвалити низку нормативних документів щодо захисту прав споживачів фінансових послуг та контролювати їх виконання за допомогою рекомендацій, попереджень і штрафів.

Читайте такожНБУ зареєстрував нову платіжну систему

Про це повідомив заступник голови НБУ Роман Борисенко, виступаючи в Києві на форумі з фінансової інклюзії.

Відео дня

За його словами, найближчим часом регулятор оприлюднить для громадського обговорення проекти нормативних актів щодо посилення захисту прав споживачів фінансових послуг.

«Вже до кінця року ці регуляції запрацюють. Національний банк спостерігатиме за ринком, за поведінкою фінансових установ, насамперед банків. І реагуватиме на порушення правил за допомогою рекомендацій, попереджень і штрафів», - сказав Борисенко.

Він зазначив, що за відсутності відповідних повноважень згідно із законодавством це буде досить складно.

«Водночас, вже зараз ми розуміємо, що в рамках чинного мандата банківського нагляду, особливо через систему корпоративного управління, у нас такі повноваження, як у центрального банку, є. Тому ми будемо це робити», - додав Борисенко.

Він закликав банківське співтовариство спільними зусиллями побудувати в Україні фінансову екосистему, засновану на довірі клієнтів до банків.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України створює спеціальний підрозділ із захисту прав споживачів фінансових послуг. За словами голови НБУ Якова Смолія, регулятор буде розглядати звернення громадян, і ланцюжок «скарга - реакція - зміни в нормативні акти» стане коротшим.

Законопроект про вдосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг зареєстрований у Верховній Раді в грудні 2015 року (2456-д) і ухвалений в першому читанні в березні 2016 року, проте друге читання документа за 3 роки так і не відбулося.