За словами Кінаха, Кабмін своїми діями створює ризики для фінбезпеки країни / фото УНІАН

Український союз промисловців і підприємців (УСПП) і Антикризова рада запропонують президентові України Володимиру Зеленському розглянути на засіданні Ради національної безпеки та оборони України питання фінансової системи країни.

Про це повідомив президент УСПП Анатолій Кінах в ході прес-конференції в рамках розширеного засідання Антикризової ради громадських організацій України та правління УСПП на тему: "Нереалізовані можливості для економічного зростання: що вимагає бізнес від влади".

"Ми будемо пропонувати президенту Зеленському розглянути питання фінансової системи, доступу до ресурсів на цільовому засіданні Ради національної безпеки і оборони України", - сказав Кінах.

Відео дня

За його словами, уряд своїми діями створює істотні ризики для фінансової безпеки країни.

"Лише за перші 5 місяців поточного року шляхом розміщення держоблігацій внутрішньої позики з фінансового ринку України було взято 182 млрд грн. При цьому прибутковість держоблігацій внутрішньої позики сягає 19% та 20% річних. Це безпрецедентна фінансова піраміда. На тлі таких спекулятивних рівнів прибутковості в Україну хлинув спекулятивний капітал і по суті сьогодні гривня, в першу чергу, тримається не за рахунок підвищення експорту, конкурентоспроможності, а за рахунок спекулятивного капіталу, який дуже нестійкий і створює великі загрози", - зазначив Кінах.

Також він повідомив, що представники ділової громадськості звернуться до президента з пропозиціями щодо вирішення пріоритетних проблем в енергетиці, охороні здоров'я, модернізації промисловості, а також щодо запобігання трудової міграції.

"Всі ці питання будуть сформульовані у вигляді конкретних пропозицій, які будуть направлені президентові України панові Зеленському. Безумовно, також будемо взаємодіяти з виконавчою та законодавчою базою", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, у червні 2018 року учасники Національного форуму "Трансформація України" затвердили концепцію Стратегії трансформації України.

При розробці документу використовувався досвід іноземних держав, в першу чергу – Центральної та Східної Європи, Балтії.

За словами президента УСПП Анатолія Кінаха, в основі стратегії в першу чергу - створення умов для тих стандартів і показників, які формують демократичну державу, починаючи з Копенгагенських критеріїв, на яких побудований Європейський Союз, і завершуючи конкретними програмно-цільовими методами, спрямованими на розв'язання проблем країни.

Також важливим для стратегії є її сприйняття як концентрованої позиції громадянського суспільства.