Ілюстрація REUTERS

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб достроково погасив 2,62 мільярда гривень заборгованості за векселем перед Міністерством фінансів України.

Читайте такожФонд гарантування завершивши ліквідацію "ІнтерКредитБанку"

Як повідомляється на сайті фонду, загальна сума всіх непогашених фондом кредитних зобов'язань на сьогодні становить понад 40 мільярдів гривень, з яких 20,15 мільярда гривень - кредити Нацбанку, 10,12 мільярда гривень - кредити Мінфіну, близько 11 мільярдів гривень - відсотки, з яких 5,53 мільярда гривень сплачено як відсотки за векселями.

Відео дня

Залишок боргу за векселями Мінфіну становить 49,44 мільярда гривень, з яким фонд сплатити заплатити понад 67,44 мільярда гривень відсотків.

У повідомленні з посиланням на директора фінансового департаменту Фонду гарантування Олену Нужненко зазначається, що за рахунок чотирьох дострокових погашень фонд скоротив витрати на виплату відсотків за векселями на 12,34 мільярда гривень.

"Однак сума загальних майбутніх витрат за борговими зобов'язаннями фонду є надто великою, в першу чергу, за рахунок процентних витрат, які значно перевищують суму самого кредиту. Саме тому, як першочергове стратегічне завдання, фонд для себе визначив питання реструктуризації заборгованості за відсотками за кредитами Міністерства фінансів. Фонд планує за сприяння Світового банку та ЄБРР залучити до реалізації цього завдання експертів вищої кваліфікації", - наводяться в повідомленні слова Нужненко.

Фонд нагадав, що в січні повністю розрахувався за своїми зобов'язаннями перед Національним банком України.

Довідка УНІАН. Протягом 2014-2017 років 96 банків в Україні втратили платоспроможність. Загальна сума коштів, отримана вкладниками банків, переданих в управління Фонду гарантування в цей період, становила майже 90 млрд грн.

Для виплат своїм вкладникам Фонд гарантування протягом 2014-2016 років отримав у Міністерства фінансів кредити на загальну суму 59,6 мільярда гривень, а також у НБУ - на суму понад 20 мільярдів гривень.