Ілюстрація REUTERS

Деякі банки Швейцарії почали видавати кредити інституційним позичальникам за негативною ставкою, передає Bloomberg. Зокрема, мова йде про Zuger Kantonalbank і Grisons cantonal bank (GKB).

Читайте такожУ Швейцарії представили найдорожчу банкноту Європи

«В окремих випадках ми надаємо короткотермінові кредити з нульовою або негативною ставкою для інституціональних клієнтів», — сказала представник Zuger Kantonalbank. У другій кредитній організації також пояснили, що надають такі кредити тим, хто бере велику суму на короткий час, передає РБК.

Відео дня

При цьому ставки в банках кантонів Цюріх, Женеви та Берна залишаються на рівні вище нуля, вказує агентство.

Відзначається, що відсоткова ставка Національного банку Швейцарії встановлена на рівні мінус 0,75%. Кредитні організації країни змушені доплачувати Центробанку за зберігання надлишкових коштів. Негативні ставки також встановлені в банках Данії, Швеції та Японії.

Нацбанк Швейцарії вже кілька років зберігає процентну ставку на від'ємному рівні. Вартість швейцарського франка залишається високою, а інфляція — низькою.

У Данії Національний банк вперше ввів від'ємну відсоткову ставку у 2012 році, щоб зберегти курс своєї валюти. У 2016 році The Wall Street Journal писала, що данець, замість того щоб платити відсотки по кредиту, узятому 11 років тому, в останньому кварталі отримав від банку $38 за від'ємної процентної ставки за кредитом.

За даними Realkredit Danmark, найбільшого іпотечного кредитора країни, роком раніше у нього було 758 позичальників з негативними ставками за іпотекою. Видання зазначало, що негативна сторона цієї ситуації полягає в тому, що банки не платять відсотки за більшістю вкладів, тому громадяни вкладаються в нерухомість. Проте, як зазначала газета, у разі надмірного зростання інвестицій на ринку нерухомості, країні може загрожувати фінансова криза.